Het ontplofte biertje

Nog een kwartiertje, dan ga ik sluiten. Snel zet ik de laatste puntjes op de i; ik vul de koeling met drinken volledig. Nog drie halve liters bier, vier cola en nog wat losse andere flesjes. Als ik de drie halve liters bier vast heb, lijkt het alsof iemand een waterpistool op me leegspuit. Een harde straal met bier spuit recht in m’n gezicht. Het duurt echt twee seconden voordat ik door heb dat het blikje in m’n handen ontploft. Ik gooi het spuitende bierblikje in de gootsteen, waar hij uiteraard verkeerd terecht komt en het bier nog in het wilde weg spuit.

Als het blikje tot rust komt maak ik de tamelijk frustrerende balans op: m’n shirt is nat, m’n gezicht is plakkerig en nat, m’n haar is doorweekt en overal ligt bier. En het is wellicht vreselijk nieuws, maar bier stinkt. Als drankje onovertroffen en verrukkelijk, als douche geen regelrechte aanrader.

Een man ziet me staan, in mijn natte shirtje en met m’n haar doorweekt. “Wat is er met jóú gebeurd?”, lacht hij mij iets te uitbundig. M’n ergernis bereikt een hoogtepunt. Met ingehouden ergernis leg ik droogjes uit dat een blik bier spontaan in m’n handen ontplofte. “Hmhm. Ik had geloof ik flink gevloekt in jouw plaats. Maar niet getreurd, er zijn voordelen aan zo’n ongelukje. Wist je dat bier heel goed voor je haar is? Ik heb het ook jaren gebruikt”, grijnst hij, terwijl hij lachend over z’n kale schedel aait. “Sorry, dat was flauw. Maarre”, en hij wijst diverse plekken aan in de winkel, “daar is het bier nog terecht gekomen. En de geur valt op mijn positie wel mee, dus je ruikt het niet. Geen zorgen dus!” Relativering; deze man is precies wat ik op dit moment nodig had. Nog vijf minuten. Ik maak de plekken schoon waar het bier op gekomen is en vrij snel daarna ga ik dicht.

Een paar dagen later werk ik weer. “Goedemiddag! Nog ruzie gehad met bier?” Pas dan herken ik ‘m en ik grijns. “Nee, hoewel ik nu wel bang ben voor bierblikjes, heel gek. Ik heb angst voor bier ontwikkeld. Da’s toch de nachtmerrie van elke man?”, somber ik. De man kijkt bedenkelijk en knikt vol mededogen. “Angst voor bier moeten we inderdaad niet hebben. Misschien heb ik een betere oplossing: je zou ook kunnen zeggen dat je een angst ontwikkeld hebt voor blikjes. Dan kun je gewoon bier blijven drinken!”, adviseert ie. Deze man is vanaf nu mijn held.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »