Monique laat haar hond vaak fietsend uit

De 53-jarige Monique uit Breda laat haar hond vaak al fietsend uit. ,,Dat doe ik altijd voordat ik naar mijn werk ga. Dan kan ze haar energie even kwijt. Tien minuutjes, een kwartiertje en dan ga ik richting het werk”, legt ze uit. De lijn is dan half uitgerold, haar hond loopt keurig mee. Soms stopt Monique even, zodat het beestje even de behoefte kan doen.  

Op 20 februari van dit jaar wordt ze echter beboet: haar hond zou niet aangelijnd zijn. ,,Dat ging op een vrij agressieve wijze. Er ontstond direct discussie, die laaide nogal op”, weet ze nog. Even ervoor zat ze ‘mijmerend en neuriënd op haar gemakje op haar fietsje’, op naar huis. ,,Mijn hond is gewoon niet los geweest, dus daar protesteerde ik tegen. Ik wist gewoon niet waar ze het over hadden.”

Ze heeft een getuige die alles gadesloeg, maar die ligt in een scheiding en ziet ze haast niet meer. Ze vond het ook weer zo wat om haar hiervoor weer uit te nodigen.

Monique en haar loslopende hond zouden gezien zijn op de Rietdijk, in de Haagse Beemden nabij de Asterd. ,,Kijk, daar gaat het mis. Daar kom ik nooit, dat is voor mij oninteressant. Daar komen nogal wat auto’s, terwijl ik alleen in het gebied rondfiets waar je alleen mag wandelen en fietsen. Het is voor mij ook zo’n anderhalve kilometer om er te komen. Ik ben daar in ieder geval niet geweest toen.”

Het is ook niet Monique die door de handhavers gezien is, maar haar hond: een Friese stabij die zonder baasje in de buurt aan het rondlopen is. ,,Ja, het is een Friese stabij. Maar die zijn er meer, véél meer. Als je als handhaver zo’n hond los ziet lopen zou je deze hond even kunnen pakken. Ze zijn gechipt en dan kun je de eigenaar traceren.”

De handhavers hebben ook geen foto van de loslopende hond. ,,Dan had ik kunnen zeggen: dat is niet mijn hond. Dat zou in deze tijd toch een eenvoudige actie moeten zijn?”

De officier en rechter zijn aan het wankelen gebracht. ,,De boa zégt dat het om de hond van Monique gaat, maar waar we dat van af kunnen leiden? Er staat een ‘Friese stabij’, zonder enig argument of verdere specificatie. Het is zo summier allemaal.” En bij twijfel volgt vrijspraak, daar zijn rechter en officier het direct over eens. Tot Moniques opluchting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »