Bouwwedstrijd om de sector te promoten

BREDA – Zo op het oog zijn de twaalf gemetselde muurtjes identiek als ze helemaal klaar zijn. Dezelfde bakstenen, het halfsteenverband, het doorkijkje centraal begrensd met een andere kleur steen. Toch ziet deelnemer Arjan den Boer wat slordige details in het zijne. ,,Bij dat doorkijkje loopt het ietsje schuin, dat stoort me wel wat”, toont hij zich kritisch op zijn eigen werk. Juryvoorzitter Cees Kwaaitaal grijnst: ,,Dat is voor de meeste mensen niet te zien, dat is het pure timmermansoog.” Donderdag en vrijdag streden twaalf metselaars van diverse bouwscholen uit Zuid-West Nederland tijdens de VMBO Beroepenwedstrijden op de Bouwschool Breda om de hoofdprijs én een ticket voor het NK Metselen in maart in Someren.

Gelijktijdig met het metselen was ook de timmerwedstrijd, waarin vijftien timmermannen de opdracht kregen een keukentrapje te maken, precies volgens bouwtekening. Zowel de metselaars als de timmermannen wisten pas donderdagochtend wat van hen verwacht werd en moesten vervolgens direct aan de slag om vrijdagmiddag om drie uur helemaal klaar te zijn. Negen scholen uit de regio leverden maximaal twee leerlingen per onderdeel. Den Boer zit op het Calvijn College in Krabbendijke en wil later eigenlijk timmerman worden, maar prefereert daarin het grovere werkveld. Hij koos er daarom voor om hier aan het metselen deel te nemen. ,,Je bent lekker twee dagen bezig met een project en het niveau is hoog, dat is leuk. Je leert daarom heel veel. Ik doe echt genoeg fout hier; ik weet dat hier ook échte metselaars zijn. Zij zien het sneller, het ligt allemaal wat strakker, de lijntjes worden beter gelegd.”

Het driejaarlijkse evenement is vooral bedoeld om de bouwambachten naar een podium te brengen. Een wedstrijdelement. Meerdere scholen samen te brengen. Niels Boogaard van het Gomarus Scholengemeenschap uit Gorinchem rondt net zijn keukentrapje af. ,,Een aparte opdracht, maar wel een leuke”, klinkt hij enthousiast. Het enige dat hij nog moet doen is het verbindingskettinkje te plaatsen. Hij heeft nog ruim een half uur de tijd, dus dat redt hij wel. ,,Bij zoiets is vooral het beginnen lastig. We krijgen een bouwtekening en materialen; het gereedschap moesten we zelf meenemen. Die eerste uren is het zoeken hoe je dit het handigste aanpakt”, legt hij uit. Hij is kritisch op zijn eigen trapje. ,,Slordigheidsfoutjes. Hier en daar zitten nog wat kleine kiertjes en naadjes. Het moet beter kunnen, maar dat is niet erg.” Hij wil zelf ook echt timmerman worden. Allround. Ook hier kijkt voorzitter Kwaaitaal vrolijk toe. En op een afstandje van Boogaard: ,,Leuk om te horen dat hij niet echt bezig is om hoog te scoren, maar vooral te leren. Ik kan je zeggen: hij eindigt hoog.” Boogaard wordt de winnaar van het timmeren en krijgt uit handen van de Bredase wethouder Miriam Haagh een beker en vanuit de BouwSchool een speldje. Rick Oostdijk, schoolgenoot van Den Boer aan het Calvijn College, wint het metselen. Samen met de nummer twee, Thomas van der Elst van het Willem van Oranje College uit Wijk en Aalburg, zullen zij deelnemen aan het NK Metselen.

Kwaaitaal is oud-docent aan de BouwSchool en directeur van BredaBouw. Hij kijkt met de andere juryleden niet sec naar het eindresultaat, want die ontlopen elkaar nu ook weer niet zo gek veel. Het gaat om het proces. Om hoe er gewerkt wordt. ,,Want het niveau wordt iedere keer hoger, de scholen leveren steeds betere vaklui”, looft hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »