Vroemmm met Rob Kamphues

BREDA – ,,Dit gaat grommen als een leeuw, luister maar”, belooft Rob Kamphues aan Jeroen (25). Die kijkt verwonderd en met grote ogen naar de blitse Radical Sportscar voor zich. Kamphues geeft even flink gas. Vroemmmm. En glimlacht naar Jeroen. ,,Dat ronkt gaaf hè?” Dan stapt hij uit de auto. Hoewel het vehikel twee stoelen herbergt, mogen ze nu uiteraard niet bij elkaar in de auto. Dus is het de beurt aan Jeroen. Hij mag even in de auto zitten met draaiende motor.

TV-presentator Kamphues is met zijn Stichting Groot Hart naar Koninklijke Visio in Breda gekomen. Normaliter bieden zij ernstig zieke kinderen een unieke ervaring aan: met een coureur over het circuit van Zandvoort racen. Adrenaline, moed, een drempel over, een nieuw perspectief: die rondjes betekenen wat voor de kinderen en hun families, heeft Kamphues de afgelopen zeven jaar gemerkt. ,,Maar dit is voor ons ook nieuw. Ik ben benieuwd hoe de mensen die hier wonen hierop gaan reageren”, legt hij uit. Immers: de auto blijft ditmaal stilstaan. En hier wonen mensen met een visuele beperking. Ofwel: alleen het gevoel en het geluid van een auto met draaiende motor zijn de basiselementen van deze beleving.

De grijns van Jeroen gaat van oor tot oor. Hij geniet zichtbaar van de draaiende motor die de auto onder hem laat trillen. Is onder de indruk van het zware stuur, dat hij met enige moeite in beweging krijgt. ,,Je zit erbij als een echte Max Verstappen. Ken je Max Verstappen?”, vraagt Kamphues aan hem. Ook moeder Carolien Verhoef ziet haar zoon in de bolide. ,,Mijn andere twee jongens zijn gek van auto’s, ze zullen stikjaloers op Jeroen zijn”, glimlacht ze. Straks gaat ze nog een rondje met Jeroen over het fraaie terrein lopen. Jeroen en zij konden elkaar sinds 8 maart niet meer in het echt ontmoeten en zien elkaar dus alleen via videobellen. Kamphues’ ogen worden ietwat waterig als hem dit ter ore komt. ,,Dat soort verhalen komen keihard binnen, ik kan daar niet zo goed tegen.”

Volgens vrijetijds- en vrijwilligerscoördinator van Visio Ronald Krijnen zijn dit belangrijke activiteiten voor de bewoners van de Blauwe Kamer. ,,Ze wisten vooraf van niks, het is een verrassing. Dit vinden ze geweldig. Normaal horen ze de racegeluiden bijvoorbeeld op tv, nu zitten ze zelf in zo’n auto. Dat maakt indruk hoor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »