Traditionele kopperprent grijpt terug op bevrijding

ETTEN-LEUR –  ,,Een mooi en actueel onderwerp, dat erg goed in mijn werkkamer past.” Burgemeester Miranda de Vries ontving maandag uit handen van ontwerper Cees Jochems de traditionele Kopperprent. Het Nederlands Drukkerij Museum reikte deze voor de 44e keer uit aan de burgemeester van Etten-Leur.

Het onderwerp van de prent lag volgens Jochems voor de hand: 75 jaar bevrijding. ,,We hebben er natuurlijk momenteel een tentoonstelling over en we vieren het dit jaar nog steeds. De laatste jaren hadden we beeltenissen van strips als Kopperprent, dus het is goed om weer eens wat anders te laten zien”, legt Jochems uit. De prent dient eigenlijk maar aan één voorwaarde te voldoen: de Korrex-proefpers uit 1961 van Cees Mathijssen moet het ontwerp kunnen drukken.

Drukkersgilden hebben van oudsher op de eerste maandag na Driekoningen hun jaarlijkse feestdag in de vorm van Koppermaandag. Centraal op de prent van dit jaar staat het krantenartikel uit De Tijd van 5 mei 1945 dat de bevrijding van het land aankondigde, met als kop ‘Hedenochtend capitulatie’. Vrijwilliger van het museum André de Rijck stuitte in 2017 op de Militaria Beurs in Houten op een drukplaat van deze kranteneditie en wist direct iets bijzonders in handen te hebben. De drukplaat is in het museum te bekijken. ,,Ik vermoed dat deze krant niet landelijk verspreid is, of in ieder geval in zeer beperkte oplage.” Om het artikel heen heeft Jochems een geuzengedicht uit 1944 geplaatst, in het lettertype Libra. ,,Deze is ontworpen door letterontwerper Sjoerd Hendrik de Roos in 1938. Libra staat voor vrijheid en is dus vlak voor de oorlog ontworpen. Bijzonder toch?”, legt hij uit.

Geheel volgens traditie hangt de Kopperprent gedurende één jaar in de werkkamer van de burgemeester. ,,Dit is een onderwerp dat de drempel tot een dialoog verlaagt. Het roept op tot saamhorigheid”, vond ze.

Het museum zelf heeft een succesvol jaar achter de rug. Het doel van drieduizend bezoekers werd ruimschoots gehaald en het aantal donateurs werd uitgebreid. ,,We willen in 2020 een geregistreerd museum worden, dus ook dit nieuwe jaar is er een van uitdagingen”, keek bestuurslid Frans de Nijs vooruit.

Vanaf eind juni staat een geheel nieuwe tentoonstelling op de rol in het Nederlands Drukkerij Museum: striptekenaar Jan Kruis (van Jan, Jans en de Kinderen) en diens dochter Andrea Kruis (van Vijftien en een ½) staan hierin centraal. Andrea zal deze tentoonstelling openen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven