Politieke spelletjes bij Democracity

RAAMSDONKSVEER – ,,Zonder geld kom je niet ver. Zonder zorg ga je dood. En we willen geen auto’s in de stad, alleen maar bussen en treinen.” Stem de ZVO, Zorg, Veiligheid / Vermaak en Onderwijs / OV, wil woordvoerder Sam maar zeggen. Sam zit op basisschool De Schoof. Groepen 7 en 8 speelden er maandagmiddag het spel Democracity en bouwden samen hun eigen stad. De ZVO zet volop in op verduurzaming en vermaak in de vorm van een skatebaan. ,,Want dat kost niks, een dierentuin is heel duur.”

Naast de ZVO zit de PVD, de Partij voor de Zorg. Zij hebben vijf andere gebouwen te verdedigen, waaronder een fabriek én een kerncentrale. ,,Zonder fabriek kun je niks maken. We wilden liever windmolens, maar die was al vergeven. Een kerncentrale is ook schoon en die kan de fabriek, het ziekenhuis, de supermarkt en de brandweer verlichten. En we hebben een speeltuin, anders zitten kinderen de hele dag op hun telefoon”, legt woordvoer Vera uit.

Het gaat om argumenten. Om debatteren. Spelenderwijs laten zien hoe het politieke schaakspel werkt. De Feestpartij heeft een disco, een snackbar, een moskee, een dierenasiel en een haven gekozen. ,,Disco is het belangrijkste. Het zorgt voor vermaak en je kan vet verbranden nadat je bij de snackbar bent geweest.” Geen speld tussen te krijgen. Of toch?

Iedere groep mag alvast één gebouw wegzetten. Het zijn veelal scholen die neergezet worden, want, zo klinkt het herhaaldelijk: de jeugd is de toekomst. Maar ieders tweede gebouw: daar wordt om gestemd. De PVD zet een fabriek weg en hoopt dat zij de kerncentrale kunnen bouwen met hulp van de ZVO. Zij kunnen dan weer windmolens bouwen, wat voor beide partijen als een uitstekende deal klinkt. Groene energie is immers een heet hangijzer.

Die kerncentrale wordt echter niet aangenomen door de raad, tot chagrijn van de PVD. Dat chagrijn kent ook de Feestpartij: hun snackbar komt er niet. ,,Eten is belangrijk, nu zullen de mensen uithongeren!”, klinkt het geëmotioneerd. Een zorgcentrum komt er wel, want de opa’s en oma’s moeten samen kunnen leven. ,,Maar niet te dicht bij de disco, want dat geeft overlast”, roept iemand.

De PVD verliest veel. Geen kerncentrale, zelfs geen ziekenhuis. Ze hebben de supermarkt nog over, maar plots werpt een partij een markt op. De Feestpartij stemt tegen, want ja: hun snackbar is ook weggestemd. Maar de markt is gezond. En duurder, werpt de PVD tegen. De klas wordt wat onrustig, het spel is op de wagen. ,,Elke groep lijkt wel tegen ons”, sombert Vera. De markt wordt namelijk aangenomen door de raad. En dat betekent: er komt geen supermarkt in Democracity.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »