Oude Weg na 1,5 jaar eindelijk weer open

Oude Weg na 1,5 jaar eindelijk weer open

LAGE ZWALUWE – Liefst anderhalf jaar lag de Oude Weg open, met alle verkeersproblematiek van dien. Gisterenmiddag werd hij heropend. De verbeteringen waren hard nodig, maar er is nog scepsis.

De Oude Weg nodigde immers uit om het gaspedaal extra in te trappen, ondanks dat er een maximumsnelheid geldt van 50 kilometer per uur. De belangrijkste verandering nu: een apart fietspad, dus dat gevaar is geweken. Bovendien werd de weg versmald en geldt er een inhaalverbod. ,,Veel meer kun je niet doen. Drempels doe je in een 30-kilometerzone, het toevoegen van remmende bochten was ook geen optie”, verklaart verkeersdeskundige Melissa Simons.

De nieuwe Oude Weg is de grootste infrastructurele verandering binnen deze gemeenteraadsperiode, weet wethouder Jan-Willem Stoop van verkeer. ,,Er was veel vertraging, maar het resultaat mag er zijn.” Hij somt de cijfers op: over de Oude Weg reden voorheen 3000 auto’s per dag. 73% daarvan reed te hard. ,,Het frappante: de hardrijders kwamen voornamelijk uit het dorp zelf.”

Debby Kerstens toont zich voorlopig gematigd enthousiast. De scheiding van auto’s en fietsers is een goede actie geweest, maar de weg zal hardrijders niet afschrikken. ,,Iets verderop, als deze weg Plantsoen heet, ligt een zebrapad. Dat wordt straal genegeerd door automobilisten.” Simons hoort het aan. Ze zou dit zebrapad kunnen verhogen tot een plateau. Er zouden ook verkeersbrigadiers kunnen komen te staan voor de vele kinderen -maar dat gaat niet via de gemeente, maar via Veilig Verkeer Nederland. De politie zou ook meer kunnen controleren, maar ook daar gaat de gemeente niet over. ,,Wij doen er alles aan om automobilisten af te remmen. Ik ben benieuwd naar de nieuwe statistieken van de Oude Weg, ik hoop dat het aantal hardrijders afneemt.”

Henny Dudok woont aan de Oude Weg en is nog niet tevreden. ,,De afwatering loopt nog niet goed. Bovendien ligt er een hoge trottoirband voor mijn woning, dus moet ik een heel stuk omfietsen wil ik op het fietspad komen.” De gemeente hoort het aan, de meldingen worden genoteerd. Een man doet uitgebreid zijn beklag. ,,Als mijn kind straks aangereden wordt, ligt die persoon ook onder de grond, dat garandeer ik je”, roept hij kwaad. Zonder een antwoord af te wachten, fietst hij foeterend weg. Over het gloednieuwe fietspad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »