Natuurgids Ad de Klerk bundelt zijn dichterlijke observaties
RIJSBERGEN – Al veertig jaar raakt Ad de Klerk (65) geïnspireerd door de natuurrijke omgeving van Rijsbergen. Al veertig jaar wil hij er alles van weten. Van de natuur, de cultuur, de historie; een voor hem onuitputtelijke bron. Als natuur- en cultuurgids geeft hij er rondleidingen, waarbij hij niet schroomt eigen gedichten voor te dragen. Zijn ‘Gedachten in Gedichten’ is een bundeling van twintig schrijfsels. ,,Het zijn belevingsgedichten, mensen ervaren wat ik ervaar.”
Vrijwel alle natuur in Nederland is aangelegd en herbergt derhalve historie. ,,Achter elke laan, gebouw of eik schuilt een verhaal. Hier liggen veel landerijen in de Engelse en Franse landschapsstijl, dankzij de Oranjes uit Breda.” Natuurmonumenten en Brabants Landschap brengen deze historie ook steeds meer terug.
De Klerk is verknocht aan die historie en ontdekt tijdens zijn dagelijkse wandelingen altijd wat nieuws. ,,Het inspireert ook tot poëzie. Thuis ga ik aan de slag. Soms kom ik in opperste euforie thuis, maar blijkt het op papier niets. Soms haal ik juist uit iets heel kleins iets heel moois.” Al jaren draagt hij zijn gedichten voor tijdens zijn tours en bemerkt dat het aanslaat. ,,Met vijf andere dichters heb ik een gedichtenroute ontwikkeld. Die blijkt verrassend populair.”
Want: mensen willen ervaren wat De Klerk ervaart. Het voelen. ,,Bijvoorbeeld over Landhuis De Moeren. Ik vertel over de historie ervan en draag een gedicht voor. Mensen voelen wat ik voel, zien wat ik zie.” Door zijn voordrachten rees de vraag naar een bundeling. ,,Ik had er zo’n tachtig liggen, dit is een selectie.” Lukraak; de gedichten variëren en beschrijven de mens De Klerk. ,,Waarin mijn grootste passie -de natuur en haar historie- wel heel nadrukkelijk aanwezig is.”
De Klerk leest, onderzoekt en ontdekt. Legt zijn bevindingen voor aan historici. Zoals de Slag om de Oude Buisse Heide, uit 1793, waar ‘tienduizenden doden en gewonden vielen’. ,,Ik heb landkaarten en beschrijvingen gevonden, die hele slag leek vergeten. Razend interessant, dat laat ik aan specialisten over.” Dat landgoed is door schrijfster Henriette Roland Holst geschonken aan Natuurmonumenten. ,,Zij heeft aan de basis gestaan van de communistische partij van Mao in China, samen met Henk Sneevliet. En dat is weer één van de tien bekendste Nederlanders allertijden, maar hier kent niemand hem. Chinezen die het Van Goghhuis in Zundert bezoeken, slaan juist stijl achterover en schrijven zich in voor de wandeling.”
De Klerk signeert vrijdagavond ‘Gedachten in Gedichten’ in Het Kaffee in Rijsbergen en neemt dan ook het eerste exemplaar in ontvangst, uit handen van wethouder Piet Utens.