Mijn NAC: Jan Verschure

Naam: Jan Verschure
Leeftijd: 39
Woonplaats: Oosterhout
Hoelang al naar NAC: Rond 2005
Vak: B-Side

BREDA – Het NAC-gevoel van Jan Verschure vond haar oorsprong in het alternatieve karakter van de achterban . Voorbeeldje? De wedstrijd NAC – RKC van 30 december 2005 werd afgelast omdat de veiligheid niet gegarandeerd zou kunnen worden. Bespottelijk, vond supportersgroepering Breda Loco’s toentertijd. Als reactie speelden supportersteams van beide clubs tegen elkaar op het besneeuwde veld van het Rat Verlegh Stadion. NAC-supporter Jan Verschure: ,,Dat is NAC voor mij. Ik ging er met een NAC-sjaal heen en kwam met een RKC-sjaal terug; die verbroedering.”

Wat betekent NAC voor jou?
Verschure hoeft hier niet lang over na te denken. ,,Ik was net gescheiden en kreeg vlak voor kerst een antikraakflatje toegewezen in Oosterhout”, begint hij. ,,Dus ging ik die avond met mijn huissleutel naar NAC en een paar uur later had ik een halve huisraad. Je drinkt samen wekelijks een biertje en als je dan eens in de shit zit, krijg je van alle kanten plots hulp aangeboden. Onvergetelijk. Het gaat dieper dan alleen maar je club supporteren.”

Wat was jouw ultieme moment van euforie?
NAC speelde in 2009 voor de beker tegen Willem II. We zaten op het thuisvak, tussen de Kruiken. Het stond al snel 2-0, het was vreselijk. NAC kwam echter terug: in de blessuretijd kregen we een penalty. Amoah maakte de 2-3, NAC won alsnog in Tilburg. Iedereen om ons over de emmer. Vloeken, tieren en schelden, wij deden keihard mee. We konden onze emoties op die manier de vrije loop laten, dat was echt heerlijk.”

En van (onverwachte) deceptie?

,,De degradatie tegen Roda JC in 2015. Punt. In Kerkrade wonnen we zelfs nog. Thuis ging het op en neer, we kwamen voor…” Verschure zucht. De frustratie borrelt op. ,,Swinkels en Demouge… Uitgerekend die twee Tilburgers. Toen heb ik wel twee weken lang gebaald, de grootste deceptie ooit. Die kwam keihard aan.”

Met wie ga je naar NAC en kun je iets vertellen over die groep?

Ik ging altijd samen met Joris. Hij kreeg MS en is nu gebonden aan een rolstoel. Ik wilde natuurlijk solidair zijn, maar Joris vond dat ik op de B-Side moest blijven zodat ik NAC kon blijven beleven zoals ik altijd al deed. Naderhand zullen we altijd onze biertjes blijven drinken. De huidige groep is in die jaren ontstaan. Een mannetje of 20, 25, uit Teteringen, Oosterhout en Prinsenbeek en daar zitten inmiddels wel echte vrienden tussen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »