Boterhal begint eigen brouwerij

Op vrijdag 26 februari bezocht ik voor BN DeStem de Boterhal aan de Grote Markt. In de kelders van dit historische pand opent men een bierbrouwerijtje. Triggert altijd, het gaat immers over bier. Artikel hieronder. Een uitgeschreven versie vind je onder de afbeelding.

img_20160227_163048.jpg

BREDA – Medio mei. Dan hoopt speciaalbiercafé De Boterhal aan de Grote Markt haar eigen brouwerij Sint Joris operationeel te hebben. Deze wordt momenteel ingericht en startklaar gemaakt in de kelder van het monumentale pand. Na café De Beyerd is De Boterhal dan het tweede café van Breda dat haar eigen speciaalbier tapt.

Sint Joris, zo heette het boogschuttersgilde dat in de vijftiende eeuw in het pand van De Boterhal zetelde. “Het zal je vanaf nu opvallen: op de voorgevel zie je een gevelsteen met een boogschutter erop. We zitten hier in een echt historisch pand, die we ook als zodanig behandelen. Voor onze brouwerij is Sint Joris dus een perfecte naam”, vertelt eigenaar Wouter van de Graaff van De Boterhal. Hij is voornemens vijf soorten bier te gaan brouwen: drie vaste biertjes, een seizoensbiertje en een wisselend biertje. “De namen voor deze bieren zullen ook historisch zijn. De bieren zelf zullen we de komende twee maanden creëren.” Dat gebeurt samen met Wesley Aarse van Brouwerij Scheveningen, die als brewmaster zal fungeren. Van de Graaff belooft het meest zuivere biertje denkbaar. “Het bier wordt getapt in de kelders uit 1483. Hier komt geen licht bij kijken, geen zuurstof, geen filter en het wordt ook niet gepasteuriseerd. Puurder dan dit wordt het niet.” De inrichting van de brouwerij was geen makkelijke klus; het is er klein, een wat lastige plek. Maar het is gelukt, ook technisch gezien: de vijf bieren komen rechtstreeks uit de tank. “Tussen de tank en het glas gebeurt dus niets.” Het bier wordt alleen in De Boterhal getapt, er zijn geen plannen het bier verder te verspreiden. “Mensen houden van streekproducten. Straks zul je bij binnenkomst in De Boterhal de mout direct inademen. De komende tijd gaan we ervoor zorgen dat we de meest unieke receptuur ontwikkelen voor onze speciaalbieren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »