Vernietigende reacties op foodfestival Breda Smult

Vernietigende reacties op foodfestival Breda Smult

BREDA – ,,Het zit allemaal een beetje tegen”, sombert organisator Errol Gunthardt van het foodfestival Breda Smult. De eerste editie van het evenement – dat deel uitmaakt van het bredere Nederland Smult – vindt dit weekend plaats in het Brabantpark.

De locatie is door de Gemeente Breda aangewezen, om op die manier spreiding van evenementen in de stad te hebben. ,,We kregen onze vergunning pas maandag en zijn dag en nacht bezig geweest het hier op orde te krijgen. En toen begon het nog te regenen ook.”

Helmond- en Tilburg Smult werden al in een vroeg stadium gecanceld, in Breda vindt het doorgang. Op de flink regenachtige vrijdag bezochten – naar verluidt – zo’n vijftien mensen het festival. ,,Dus nu is het spitsuur”, klinkt het cynisch bij een foodtruck met steak, waar twee mensen de rij vormen. Het is vier uur ’s middags ‘en jullie zijn onze eerste klanten, welkom’.

Buurtfestivalletje
Liveband Parasoul pauzeert even van haar middagset. ,,Dat staat toch ook veel te hard, je kunt elkaar niet verstaan. Kijk naar de mensen: niemand eet, een enkeling drinkt iets”, constateert cocktailbar Tony Melony uit Nijmegen.

Gunthardt zeg alles uit de kast getrokken te hebben wat betreft promotie: ,,Het was gewoon kort dag. We hebben afgelopen week 22.000 folders bij huis-aan-huis-bladen meegegeven en we hebben een goedlopende Facebookpagina.” (91 likes, red.)Tony Melony: ,,Het is een buurtfestivalletje, verre van wat ons voorgespiegeld is. Er hangt hier geen feeststemming, er zit gewoon geen idee achter.”

Groot evenement
Snoeptent Candy Dreams uit Emmen houdt het om 17:15 voor gezien. ,,Wij staan op de grootste festivals van het land. Er werd ons verteld dat dit een groot evenement zou worden.”

Tony Melony: ,,En Google ook op Breda Smult, je vindt haast niets. Dit kost me als beginnend ondernemer zóveel geld. Hij roept dat hij al 12 jaar in de branche zit en dan klaagt hij over tegenslag in de vorm van regen. Ik mag aannemen dat je ervaring hebt met slecht weer. Weet je: een organisatie moet zijn standhouders ontzorgen, moet problemen tackelen. Hij doet niets. ”

Geen toiletrollen
Gunthardt wordt in tien minuten tijd continu aangesproken door boze standhouders. Er liggen geen pleisters bij de EHBO en de toiletrollen zijn op. ,,We piesen hier weer lekker langs de pot”, klinkt het bits door de mevrouw van de viskraam.

Gunthardt kijkt zuchtend naar de uitgang. ,,We moeten aan het einde van dit eerste seizoen Nederland Smult maar evalueren, maar hier gaat het inderdaad vooralsnog niet best, terwijl we er echt met ziel en zaligheid aan gewerkt hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »