Hartje Breda: een minicollege Willem van Oranje

Hartje Breda: een minicollege Willem van Oranje

Breda Nassaustad? Wat betekent dat? Verkleed als Willem van Oranje geeft hij in de ik-vorm duiding in minicolleges. Boven Parc is zijn fijne collegezaaltje, met uitzicht op de Grote Markt en de Grote Kerk.

Els van de Wiel woonde een overgroot deel van haar leven in Waalwijk. ,,Het was er rustig, stil. Ik wilde toch in een bruisende stad wonen, dus sinds vier maanden zitten we in Breda.” De stad bevalt ‘r en ze probeert Breda te leren kennen. Door bezoekjes aan de Grote Kerk, de KMA. Door met stadsgidsen mee te lopen, door te kijken. ,,Natuurlijk heb ik van Willem van Oranje gehoord, maar in connectie met Breda weet ik er niet genoeg vanaf. Dan is zo’n minicollege heel leuk en leerzaam.”

Van de Wiel is met haar man naar het college. Overige toehoorders komen uit Geertruidenberg, Wijchen, Groningen en België. Janse stelt vragen aan die toehoorders. Hoeveel inwoners heeft Breda? Dat wordt onderschat: deze groep vermoedt ergens tussen de 60.000 en 100.000 inwoners, het juiste antwoord ligt met 185.000 inwoners beduidend hoger.

Janse vertelt bevlogen over het staatshoofd Willem van Oranje. Aan de hand van diens portret, aan de hand van diverse landkaarten verhaalt Janse over zijn leven, zijn betekenis en schetst hij een tijdsbeeld. Het college duurt een half uur, Janse vraagt zijn leerlingen om zich vooral als ambassadeurs van zijn verhaal te laten gelden, opdat we als Bredanaars meer bewust zijn.

,,Breda is een veel belangrijkere stad dan menigeen denkt, ik denk dat iedereen de Bredase rol in de vaderlande historie schromelijk onderschat. De stad lag centraal in De Nederlanden, was constant de frontlinie. Dat verhaal van Breda is zo ontzettend belangrijk en mooi: ik zie het als mijn missie om Bredanaars en geïnteresseerden daar weer gewag van te maken.”

Paul Janse staat maandag en dinsdag (19:30 uur en 20:30 uur) weer klaar bij het Stadhuis voor college’s. Kosten zijn €4,- ter plekke, of €3,- bij reservering vooraf via de Facebookpagina https://www.facebook.com/nederlandbeginthier/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »