Bliksemfoto in Brooklyn

Bliksemfoto in Brooklyn

BREDA – Het is 7 juli en het KNMI geeft code rood: er wordt bliksem en onweer verwacht. Fotografe Esmeralda Holman ziet haar kans schoon. In barre weersomstandigheden wacht ze geduldig tot de bliksem zich achter de Grote Kerk openbaart. Met succes: haar foto wordt talloze keren gedeeld en van 14 tot 24 september is hij zelfs te zien aan de andere kant van de oceaan. Bij de Usagi Art Gallery in het hippe Brooklyn, New York.

Holman nam deel aan een wedstrijd, georganiseerd door Kodak. ,,Zonder verwachtingen. Het is bizar dat een foto van mij daar straks geëxposeerd wordt. Het is een echte kunstgalerie in een hele moderne wijk”, reageert ze. Zelf kan ze er niet naartoe. Ze hoopt dan ook dat iemand ter plekke opnames voor haar wil maken. ,,Want ik heb geen idee hoe het eruit komt te zien.”

Wat betreft de foto zelf: geduld, geluk, omstandigheden; het zat Holman mee. ,,Ik had nog nooit eerder een bliksemfoto gemaakt, maar kende de techniek. Je opent de lens en op het moment dat de bliksem komt gooi je ‘m dicht. Het is timing, want de lens mag ook weer niet te lang open staan.” Want: ,,Het licht van de bliksem maakt de foto. Als je de lens opent en de bliksem is er direct, zie je de omgeving weer niet. Hier viel alles perfect samen.”

Het regende, ze was doorweekt. ,,We waren met zijn drieën. De één pakte net wat uit de auto, de ander sloot de lens weer om een nieuwe poging te wagen. Die greep er net naast”

Het mooie aan de foto vindt ze zelf de vorm van de bliksem. ,,Normaal gaat bliksem omlaag. Nu lijkt het alsof er een ontploffing achter de Grote Kerk is. Je ziet de bliksem ook in zijn geheel, inclusief alle vertakkingen.” Holman zag direct dat ze raak geschoten had. ,,Dat leverde wel een stiekem dansje op, wát een euforie!”

Voor de Kodak-wedstrijd zijn ongeveer 45.000 foto’s ingestuurd door 12.000 fotografen uit 96 landen. Zo’n 20 miljoen stemmen wereldwijd zorgden ervoor dat de Grote Kerk in de bliksem straks in Brooklyn bewonderd kan worden:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »