Bo heeft diabetes, maar sport voluit

OOSTERHOUT –  Als Bo Kops (15) sport, vergeet hij zijn diabetes even. Maar buiten het sporten is hij er haast continu mee bezig. Tijdens het honk- en softbalevenement Battle at the Castle (BATC) vraagt de Oosterhoutse honkballer aandacht voor de ziekte. Maar vooral: geld. ,,Met de techniek van nu zou er zoveel eenvoudiger mee te leven moeten zijn. Maar daar ontbreken de middelen voor.”

Drie-en-een-half jaar geleden werd er diabetes type 1 bij Kops geconstateerd. Zijn lichaam maakt geen insuline aan. Hij had altijd dorst, dronk daarom gedurende de dag veel water en moest dan ook veel naar het toilet. Daarnaast had hij vaak hoofdpijn en voelde zich afwezig. Hij besloot naar de dokter te gaan. ,,Normaal heb je een bloedwaarde van zo’n 5 millimol. Ik had 32”, legt hij uit. Niet goed, want met hoge waardes word je bloed stroperig en kunnen je aderen dichtslibben. Er moest dan ook snel iets gebeuren opdat hij meerdagelijks de broodnodige insuline binnenkreeg.

Inmiddels is Kops het gewend. Hij spuit middels een pompje deze insuline in zijn bloed. ,,Het is lastig te managen. Ik zit in de puberteit en groei snel. Dus veranderen de hoeveelheden die ik binnen moet krijgen vaak. Je moet er echt constant scherp op zijn.”

Hij is outfielder bij Twins onder 15. Fanatiek. Sporten zorgt juist dat zijn bloedwaardes omlaag gaan. En ja, het gebeurt dat hij zich even slap voelt. Dan tintelen zijn vingers. Met een snoepje en wat rust gaat het wel weer en kan hij volwaardig mee met zijn leeftijdsgenoten. ,,Echt, dat is het moment dat ik niet denk aan die diabetes. Verder is het een constante strijd: wat eet, drink en doe je? Bij het honkballen is die vraag er niet, dat is heel fijn.”

Idealiter zou Kops zelf geen omkijken hoeven te hebben en de techniek haar werk laten doen. ,,Nu moet ik alles dat ik tot mij neem wegen, opschrijven en het een app laten berekenen. Dat gaat handmatig. Die instellingen moeten vaak worden aangepast.” Zijn ouders helpen hem, houden het goed in de gaten. Net als neef en beste vriend Silas, waar hij dagelijks mee optrekt. Hij vroeg bij Twins of er dit jaar een goed doel aan BATC gehangen kon worden: Diabeat!t. Alle shirts van de zestien deelnemende teams hebben het logo. Er is een loterij en over het hele terrein zijn vlaggen en banners opgehangen. Uiteraard, antwoordde Paul Bun van de organisatie. ,,Het is zo knap wat Bo doet. Hij mist geen wedstrijd. Hij praat er open over. Het ging de afgelopen jaar met vallen en opstaan, maar hij heeft het nu mentaal onder controle.” BATC duurt tot 26 juli. Het doel van Kops is om 5000 euro op te halen. Bij aanvang van het toernooi stond de teller van zijn Battle at the Carbohydrates op iets meer dan 900 euro. https://www.diabeatit.nl/actie/bo-kops

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven