De Kantonrechter: Rein stopt langzaam met zijn bedrijf
De 72-jarige Rein uit Wijk en Aalburg heeft drie bedrijfsauto’s op zijn naam staan, maar trekt zichzelf langzamerhand juist steeds meer terug uit het bedrijf. Op 30 juni 2016 werd één van zijn auto’s geflitst; er werd 116 gereden waar 80 toegestaan is. Rein weet niets van deze snelheidsovertreding: ,,Ik was toen met vakantie.”
Een administratie houdt men binnen het bedrijf niet bij, iedereen die bij Rein werkt mag te pas en te onpas gebruik maken van de auto’s. Dus ook de mensen die ingehuurd worden voor de grotere klussen, zoals onlangs het geval was in Amsterdam. Daar zijn twintig mensen namens het bedrijf van Rein werkzaam, zonder dat ze ook bij hem onder contract staan.
De rechter vindt dit een vreemde manier van werken. ,,Dus iedereen mag met die auto’s rijden? U kent die mensen verder niet, ze kunnen er in theorie dan toch gewoon mee wegrijden? Ze zijn verder zelf helemaal nergens verantwoordelijk voor?”, klinkt het verbaasd. Nee, in de contreien waar Rein woont en werkzaam is vertrouwt men elkaar, is het antwoord. Hij heeft ook geen idee wie die bewuste avond in de auto gereden heeft. ,,Dat vind ik ook zo gek; de overtreding werd ’s avonds begaan. Er zijn echt geen lijsten? Heeft u überhaupt pogingen gedaan te achterhalen wie zo hard gereden heeft? Werkroosters wellicht?”, blijft de rechter vol ongeloof. Nee, die roosters zijn er niet meer. In die periode was ook de bedrijfsleider met vakantie.
De officier van justitie is net zo verbaasd als de rechter. ,,We horen nu ineens ook dat u ten tijde van de overtreding met vakantie was. Ook dat was ons niet bekend. Kunt u bewijzen dat u toen in het buitenland zat?” Nee, Rein heeft geen vliegtickets bij zich. Er is overigens geen wettelijke verplichting om een administratie bij te houden wie de auto’s gebruikt, maar het vergemakkelijkt het een en ander wel. ,,U bent immers kentekenhouder, dus nu bent u ten volle verantwoordelijk. Er staan een stuk meer snelheidsovertredingen op uw strafblad.” Als Rein zelf gereden zou hebben, zou hij volgens de richtlijnen twee maanden rijontzegging krijgen met een boete van €570,-. ,,Maar u heeft niet zelf gereden, zegt u. Van die rijontzegging maken we een voorwaardelijke”, legt de officier van justitie uit. ,,U heeft hier toch ook al vaker boetes voor gehad. Wat gaat u hier nu aan doen?” Rein zucht. ,,Ik denk dat het gewoon gemakzucht is van mijn kant, ik moet hier gewoon werk van maken en hier inderdaad een soort van administratie gaan toepassen.”