De 18-jarige Liesbeth werd nog wel gewaarschuwd, maar sloeg dat in de wind. En nu heeft ze een bekeuring gekregen van 95 euro en, erger, automatisch een aantekening op de justitiële documentatie. Vooral dat laatste baart haar zorgen.
Kunstacademie
De kunstacademiestudente stapte op 16 november in Roosendaal op de trein, richting Breda. Ze heeft haar fiets bij zich, maar het is spits; dan mag je deze niet meenemen. Tussen Roosendaal en Etten-Leur wordt ze aangesproken door een conducteur: als ze in Etten-Leur uitstapt, komt ze er met een waarschuwing vanaf. Ze moet echter naar Breda en ze besluit het risico te nemen. In Breda staan vier man haar op te wachten: ze wordt bekeurd.
Ze schrijft een uitgebreid verzet, waarin min of meer een soortgelijk verhaal in staat. Ze betwist het feit dan ook niet. ,,Maar er waren wel voldoende zitplaatsen, dus in mijn beleving was het niet zo erg.” De NS ziet in Etten-Leur zo’n zeventig mensen in de trein stappen en stelt wel degelijk dat het druk was. ,,U maakte gewoon een domme beslissing. Dat zegt u zelf ook: het was niet zo slim om te blijven zitten”, stelt de rechter.
Minsterjarigenstrafrecht
Liesbeth vindt het geld een dingetje. Ze hoopt op het minderjarigenstrafrecht; ze was immers nog maar even 18 op het moment dat het gebeurde. De officier van justitie geeft aan dat dat geen meerwaarde oplevert: voor zo’n feit worden hooguit jongeren van 16 en jonger iets milder gestraft. ,,En maakt u zich niet ongerust over de documentatie. Een fiets meenemen in de trein levert geen problemen op in uw carrière.”
Liesbeth stelt dat ze een waarschuwing kreeg, maar dat haar niet werd verteld dat daar een boete opstond. ,,En ze raadden me aan om er in Etten-Leur uit te gaan, maar ik dacht dat het toch ook niet zo heel erg zou zijn als het Breda werd. Daar moest ik zijn, uiteindelijk.”
In Breda werd ze dus aangehouden en viel het kwartje. ,,Ik dacht: wát heb ik gedaan?” De officier noemt de actie van Liesbeth ‘niet de slimste ooit’. Hij legt haar 95 euro op, maar maakt er geheel voorwaardelijk van. En omdat Liesbeth zich zorgen maakte over een aantekening op haar justitiële documentatie: op de website www.watdevog.nl kunnen jongeren -maar eigenlijk iedereen- inzien wat wel en niet belangrijk is. Een overtreding als deze zal bijvoorbeeld geen invloed hebben op een eventueel Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Tof verhaal?
Dit verhaal lees je gratis, hoewel er uiteraard wel werk in zit. Als je deze tekst waardeert en dat wil laten blijken middels een bijdrage: dat kan en wordt natuurlijk super-super-super-gewaardeerd!