Levien werd weggestuurd, maar wilde nog wat informatie

De 21-jarige Levien uit Bergen op Zoom gaat op 9 juni 2017 stappen in die stad met twee vrienden. Ze willen naar een kroeg waar entreegelden gevraagd worden. Dat willen ze niet, maar ze gaan toch niet weg en blijven zich vervelend gedragen. De portiers laten het zelfs over aan de politie en ook zij vragen de drie tot driemaal toe om weg te gaan. De jongens blijven vervelend; het komt uiteindelijk tot een aanhouding.

,,Ik en een vriend van mij zijn wél weggegaan, de derde bleef inderdaad staan. Die had gewoon zin om te kijken hoe ver hij kon gaan”, schetst Levien. ,,Wij zijn verderop op een terras een sigaret gaan roken. Na een tijdje zijn we teruggelopen om te zien waar hij bleef.”

Als de twee iets verderop de politie een arrestatie zien verrichten, herkennen ze hun vriend. Hij is geboeid, de handen op de rug. ,,We wilden daarom graag weten wat er met hem ging gebeuren, dus dat zijn we toen aan die agenten gaan vragen. Vervolgens werden wij ook opgepakt.”

Nee, dronken waren ze zeker niet, beweert Levien. Ze hadden tussen de vijf en tien biertjes op. ,,Ik ben ook gewoon gelijk weggegaan bij die kroeg. Ik vind het daarom echt onterecht dat ik opgepakt ben: ik heb gedaan wat de agenten me vroegen. Waarom word ik dan meegenomen?”

De rechter hoort het met een zucht aan. ,,Dus: de politie sommeert je niet één keer, maar meerdere keren weg te gaan. Dan snap je toch wel dat je dan niet een kwartier later alsnog kan terugkomen en dat er dan niks meer aan de hand is?”

Ook de officier van justitie vindt dat Levien gewoon vervelend is geweest. ,,Na verloop van tijd is het klaar. Die agenten hebben meer te doen dan drie vervelende jongens te waarschuwen.” En dus eist ze 370 euro boete; het oorspronkelijke bedrag dat eigenlijk al op tafel lag. De advocaat van Levien vindt dat de politie overdreven snel gehandeld heeft. ,,Ze moesten wegwezen en dat hebben ze gedaan. Ze zijn niet gearresteerd bij die kroeg, maar op een hele andere plek. Daar hadden ze nogmaals een waarschuwing moeten geven en niet gelijk hoeven overgaan op een arrestatie.”

Daar is de officier het niet mee eens. ,,Ze moesten weg uit het uitgaansgebied, niet persé bij die kroeg. Zo’n vordering blijft die nacht gewoon staan.” Daar is de rechter het mee eens. Hij matigt de boete ietsje tot 250 euro, omdat Levien een studenteninkomen heeft. Wel neemt hij mee dat Levien al vaker met justitie in aanraking gekomen is, overwegend wegens wildplassen.

Tof verhaal?

Ik zou graag vaker columns of teksten willen maken. Als je deze tekst waardeert en dat wil laten blijken middels een bijdrage: dat kan en wordt natuurlijk super-super-super-gewaardeerd!

Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »