Kevin spuugde naar een politieauto

Op 10 december 2018 vindt in De Graanbeurs het Scholieren Gala plaats. Het loopt uit de hand, er is veel onrust in de binnenstad. De 19-jarige Kevin is er ook: hij bespuugt een politieauto en krijgt daar een boete van 230 euro voor. Hij gaat in beroep.

,,Er was veel gedoe, veel hectiek. We werden eruit gezet. De hele stad stond vol politieauto’s. Iedereen moest weg; ik was mijn vrienden nog aan het zoeken”, weet Kevin nog van de avond. Hij praat op zachte toon en is moeilijk verstaanbaar. Of dat uit onzekerheid of uit desinteresse is, is lastig te peilen.

Het is na middernacht, officieel dus eigenlijk al 11 december. Er ontstaat op de Vismarktstraat wat slijmontwikkeling in Kevins mond, vertelt hij, die hij kwijt wil. Hij spuugt. ,,Eigenlijk zonder te kijken waarheen. Op die plek staat normaal gesproken nooit iets, maar nu stond er tot mijn verrassing een politieauto.”

Twee agenten zien het gebeuren en geven de jongen direct een bekeuring, ondanks pogingen tot discussie van Kevins kant. ,,Dus je spuugde ergens heen zonder te kijken waarheen? Er had dus ook gewoon iemand kunnen staan?”, vraagt de rechter. Kevin haalt zijn schouders op. Hij wilde het nog schoonmaken. De politieauto was verder leeg, volgens hem was het simpelweg een foutje. ,,Ik vind het allemaal moeilijk voor te stellen. Je zegt dus eigenlijk dat het een ongelukje was”, zegt de rechter.

Kevin had gedronken, zeker. Maar zeker niet veel, houdt hij vol.

Momenteel studeert hij rechten in Rotterdam. ,,Oei, dat zijn de gevaarlijkste verdachten”, grijnst de rechter. Kevin lacht niet mee en blijft onderuit gezakt op zijn stoel zitten.

De officier vraagt zich af of het geen stoerdoenerij was. ,,Ik zou mezelf nooit zo laten opnaaien, volgens mij keek niet eens iemand naar wat ik aan het doen was. Het was hectisch, het was gewoon een lomp ongelukje”, legt hij uit.

Dat gelooft de officier niet helemaal. ,,Ik vind het echt jammer dat je hier geen verantwoordelijkheid neemt. Dat stelt me teleur. Maar goed, dat is gebeurd: het is hinderlijk gedrag en daar ben je gewoon schuldig voor”, vindt hij. Hij geeft de boete van 230 euro aan Kevin, maar daarvan hoeft hij slechts 100 euro te betalen. Het overige is voorwaardelijk. ,,Ik kan niet in je hoofd kijken, maar je verhaal is nogal ongeloofwaardig”, zegt de rechter. Hij wil uitspraak doen, tot er iemand vanuit het publiek iets roept.

,,Kevin, aantekening!”, klinkt het plots vanuit de zaal. Het is de moeder van Kevin en ze bereikt haar zoon. ,,Oh ja, komt dit op mijn strafblad?”, vraagt Kevin. De officier wijst op de website van watdevog.nl, waarin staat beschreven wat nu wel en wat nu niet schadelijk zou kunnen zijn voor het vervolg van carrières.

Maar is spugen nu een belediging van een ambtenaar? Nee. Omdat de politieauto leeg was, is het een bespuugd ‘dood’ voertuig en wordt dit niet gezien als belediging. Als er politie ingezeten had, was dit een ander verhaal.


Tof verhaal?

Dit verhaal lees je gratis, hoewel er uiteraard wel werk in zit. Als je deze tekst waardeert en dat wil laten blijken middels een bijdrage: dat kan en wordt natuurlijk super-super-super-gewaardeerd!

Totaal: € -Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven