Duwde Omar een vrouw uit het niets in het rek met bloempotten?

De 38-jarige Omar uit Tilburg is geen onbekende van justitie. Zijn strafblad beslaat dertien pagina’s met overwegend diefstallen en ditmaal zit hij terecht voor drie zaken: een diefstal bij de Primark in Tilburg op 7 februari en op 18 februari zou hij drie aanstekers bij de Jumbo gestolen hebben. Daarnaast wordt hij ervan verdacht een klant een flinke duw te hebben gegeven. Zij liep daar verwondingen bij op. In de zoektocht naar de dader werden beelden vertoond bij Bureau Brabant op Omroep Brabant. Beveiligers denken Omar herkend te hebben.

Bij Bureau Brabant werd gezocht naar de man die een vrouw zomaar omver gooide.

Over de Primark: ,,Dat was zo lomp van me, echt niet slim”, erkent hij. Hij stal er een flesje parfum, maar rekende wel de rest van zijn boodschappen gewoon af. Op dat flesje parfum stond ‘tester’, dus dacht hij dat het gratis was en dat ie deze gewoon mee mocht nemen. ,,Ik had gedronken, dacht er niet bij na. Het was ook vrouwenparfum, ik heb daar niets aan, dus dat was gewoon lomp.”

Hij steelt wel eens een aansteker bij Jumbo, geeft hij ook toe. Zijn advocaat port Omar in de zij: ,,Het gaat om díe specifieke keer, Omar.” Dat hij een vrouw zo hard geduwd heeft, kan hij zich niet herinneren. Of eigenlijk: hij ontkent het stellig: ,,Sindsdien kom ik regelmatig bij de Jumbo. Ik ben er nog nooit op aangesproken ook. Het zou raar zijn als ik dat was; ik ben er nog gewoon welkom.”

Toch: op de beelden van Omroep Brabant zou het Omar zomaar kunnen zijn. De man op beeld heeft dezelfde huidskleur. Hij is duidelijk kaal, maar draagt een petje. Omar is kaal. De man op beeld heeft een karakteristiek loopje. Dat van Omar. ,,Maar zo’n zwarte jas héb ik niet”, verdedigt hij zich. Het is simpelweg niet met zekerheid te zeggen dat dit Omar is. Het heeft er wel alle schijn van. ,,Ik keek naar hoe jij hier binnenkwam, jullie lopen echt hetzelfde”, zegt de officier van justitie.

De vrouw viel op een rek met bloempotten. Ze had pijn aan billen en benen. ,,Maar waarom ben ik dan nog nooit aangehouden? U zegt: beveiligingsmedewerkers van Jumbo hebben me herkend. Die zie ik dagelijks!”, houdt Omar vol.

Wat opvalt op zijn strafblad: er is altijd alcohol in het spel. En die alcohol zorgt ervoor dat zijn geheugen hem ook vaak in de steek laat. ,,Het gaat een stuk beter nu”, legt Omar uit. Hoe dat komt? ,,Omdat ik nu niet meer zo vaak drink.”

De officier van justitie denkt dat Omar oprecht zijn best doet om zijn leven te beteren. Ze wil een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en hem 40 uur laten werken. Maar de gebeurtenissen in de Jumbo zijn gewoon niet te bewijzen. De beveiligers herkennen hem, maar dat kan vertroebeld zijn, legt de advocaat uit. ,,Bij de Primark zaten we de beelden te bekijken en waren met stomheid geslagen. Dat sloeg écht nergens op, dat is ook nergens te ontkennen”, zegt hij. Ook de rechter twijfelt teveel als het gaat om de Jumbo. ,,U zou het heel goed kunnen zijn, maar echt zeker? Nee. Het zou kunnen dat de beveiligers dénken dat ze u herkennen.” Hij geeft twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf voor het Primark-incident. ,,Ik hoop dat ik u hier niet meer tegenkom”, besluit de rechter. ,,Ik wil hier ook niet meer terugkomen”, belooft Omar. En hij loopt op zijn karakteristieke wijze de rechtbank uit.

Tof verhaal?

Ik zou graag vaker columns of teksten willen maken. Als je deze tekst waardeert en dat wil laten blijken middels een bijdrage: dat kan en wordt natuurlijk super-super-super-gewaardeerd!

Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »