,,Die vis was dood, het bewoog omdat het waaide!”

De 65-jarige Stanley uit Waalwijk gaat met enige regelmaat met vrienden vissen. Zo ook op 23 december 2017, vlakbij hun woonplaats. Het is kwart over tien ’s avonds en het is winderig en guur. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) ziet het drietal bezig en bekijkt hen van een afstandje. Gebruikt Stanley nou levend aas? De boa ziet het gebeuren, Stanley wordt voor 370 euro beboet. Hij ontkent bij hoog en laag.

Het moet er wat klunzig uitgezien hebben, als de boa Stanley op heterdaad betrapt. De visser haalt zojuist zijn hengel op. Stanley verliest de controle en de spartelende vis belandt op zijn rug en siddert daar nog even na. Zich bewust van het toeziende oog van de boa breekt Stanley vliegensvlug zijn vistouw en gooit de vis terug in het water. ,,Die vis was dood, het bewoog omdat het waaide”, verklaart Stanley.

Stanley vist al 38 jaar. Zo’n vijf á zes maal per jaar komt er een controle, waar zij doorgaans zonder kleerscheuren vanaf komen. Of nou ja: Stanley is al eens gepakt in 2016. Hij viste toen wél met levend aas. ,,Dus ik heb al eens zo’n hoge boete gehad. Ditmaal heb ik het echt niet gedaan. Door deze boete heb ik nu een enorm huwelijksprobleem”, sombert hij.

De drie mannen waren juist bezig weg te gaan als ook zij de boa zien. Ze weten dat ze niks fout doen, dus maken ze zich geen zorgen, zegt Stanley. De auto staat al open, het visgerei wordt bij elkaar geraapt. ,,Wij controleren elkaar altijd. Een levende vis weggooien is zonde, waarom zou ik dat doen?” Hij baalt dat de dienstdoende boa niet ter zitting is gekomen; samen zouden ze ongetwijfeld tot een eenduidig verhaal zijn gekomen, vermoedt hij.

De officier van justitie en de rechter horen het verhaal van Stanley aan. De officier noemt het proces verbaal ‘overtuigend en uitgebreid’. ,,Wat ik niet snap: u ziet dat er een boa aankomt. U weet waar ze op controleren. Waarom gooit u dan de vis weg; dat was toch het ultieme bewijs dat u niets verkeerd deed?”

De opmerking van de officier zorgt voor paniek bij Stanley. ,,Ik ben arm, ik kan het niet betalen! Echt,  het waaide, die vis was dood! Doe me dit niet aan, dit overleef ik niet!”, roept hij. De rechter is echter duidelijk. ,,Het spijt me dat ik het zo moet verwoorden, maar ik geloof u niet. U breekt uw eigen lijn en gooit een dode vis weg: dat is echt totaal niet logisch.” De rechter handhaaft de boete van 370 euro, Stanley protesteert luidkeels. ,,Meneer, we gaan hier niet over in discussie of onderhandeling verder. Dit is de uitspraak.”


Tof verhaal?

Dit verhaal lees je gratis, hoewel er uiteraard wel werk in zit. Als je deze tekst waardeert en dat wil laten blijken middels een bijdrage: dat kan en wordt natuurlijk super-super-super-gewaardeerd!

Totaal: € -Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven