Vooral de lijstjes van Guidinc.nl kunnen van meerwaarde zijn

Onlangs raakte ik verslingerd aan Borgen, over de Deense politica Birgitte Nyborg. Mijn Mexicaanse vriendin gaf het al gauw op; de Deense politiek is natuurlijk ook aanmerkelijk anders dan de Mexicaanse, dus snapte ze er weinig van. Ze had verder ook geen interesse, ik keek in mijn eentje verder. Erg? Neuh. Samen series kijken kan soms best ingewikkeld zijn. Welke serie moet je kijken, wat vind jijzelf interessant en waar vinden jullie elkaar? Dan is er ook nog een wildgroei aan streamingdiensten, die allen een eigen, ander aanbod hebben. Om daar weer enig overzicht in te verkrijgen is er Guidinc.nl, een soort online gids om precies datgene te vinden dat jij of jullie het leukste vinden. Dat is althans het uitgangspunt.

Alle streamingdiensten op een rijtje

Eerst eens alle streamingdiensten op een rijtje: Disney+, Netflix, Pathé Thuis, Amazone Prime, iTunes, Videoland, NLZiet, Ziggo, Google Play, KPN, Film1, Cinetree, Apple TV+, Cinemember, KIJK, MeJane en Picl. Dat is dus de wildgroei: hoe voorkom je de fear of missing out? Je oor te luisteren leggen bij vrienden is één, maar een overzicht zoals bij Guidinc.nl is wellicht een ander. Ik wilde het wel eens uitproberen.

Het lijkt me het handigste als ik de series die ik heel tof vind, in het lijstje ‘door jou gezien’ plaats. Ongetwijfeld krijg ik dan tips: een beetje slimme website kan daar wat van maken, lijkt me. Goed, de series die ik tof vind: Breaking Bad, Fauda, Better Call Saul, Ozark, Bloodline, Rita, Borgen… Borgen? Nee, die vindt hij niet. Hoe kán dat nou? Ook niet onder de Engels naam The Castle.

Lijstjes

Nou ja, goed. Ik voeg House of Cards toe. Naast wat inhoudelijke informatie, geeft Guidinc.nl ‘vergelijkbare series’ weer. Hij zegt: Heartbreak High. Juist ja, de Australische highschoolserie uit de jaren ’90. Omdat het beiden onder ‘drama’ valt. Ik begin me oprecht af te vragen of Guidinc.nl van meerwaarde voor me zal zijn. Misschien moet ik er meer werk van maken, maar daar heb ik helemaal geen zin in: de eerste stappen die ik hier zet, zijn immers niet veelbelovend. De website bestaat buiten je profiel vooral uit lijstjes. Die kunnen interessant zijn. ‘Alleen voor vrouwen: de beste chickflicks op Netflix, of de beste LHBTIQ-series. Verborgen pareltjes. De beste series volgens de bezoekers en ga zo maar door.

Die lijstjes kunnen je wellicht helpen, maar een profiel opbouwen en álle series toevoegen die je al bekeken hebt, is enorm veel werk en op basis van mijn eerste tien series, niet de moeite waard. En als je House of Cards vergelijkt met Heartbreak High en het fenomenale Borgen niet kent, is de vraag gerechtvaardigd of dit een meerwaarde is. Kun je beter je oor te luister leggen bij vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »