Ursula 1000 – Mystics

Een goed product verkoopt zichzelf, zegt men. Dat zou goed kunnen, maar een goed product begint of eindigt met het uiterlijk en daarin slaat het nieuwe album van Ursula 1000, Mystics, de plank volledig mis. De echte naam van Ursula 1000 is Alex Gimeno, een Amerikaan die werd geboren in Brooklyn, z’n jeugd doorbracht in Miami en in de late jaren ’90 weer terugkeerde naar zijn geboorteplaats. Gimeno heeft dezelfde ziekte als de meeste bezoekers van deze site; Ernstig verslaafd aan muziek en het huis van Gimeno staat dan ook vol met tienduizenden cd’s. Maar goed, terug naar het product. Het artwork van Mystics is dus gruwelijk lelijk en nodigt niet uit om te luisteren. Wees niet ongerust, ondergetekende heeft de cd wél geluisterd en het doosje op een onopvallende plaats weggelegd. Het artwork zal dan ook in het vervolg buiten beschouwing gelaten worden.

Ursula 1000 is een project, waarin Alex Gimeno het ruime muzikale spektrum van dub, breakbeat, hiphop, dance, electro en alles wat er tussenin zit verkent. Het zorgt zowaar voor een uitstekende mix van genoemde muziekstijlen, waarin weinig zwaktes en nogal wat hoogtepunten voorbij komen. Het hiphopnummer ‘Rump’ (ft. Tee Double) is bijvoorbeeld bijzonder swingend en technisch erg goed in elkaar gezet. Gimeno heeft een behoorlijk aantal gastmuzikanten weten aan te trekken. Niet van naam en faam, maar kwaliteit hebben deze gasten absoluut. Jawel, Mystics doet denken aan Groove Armada. Andy Cato en Tom Findlay verkennen datzelfde muzikale spectrum en doen dat op dezelfde wijze als Gimeno. En het mooie is dat Ursula 1000 helemaal niet onderdoet voor het bekende danceduo.

Want net als Groove Armada, weet Ursula 1000 van zoveel diverse muziekstijlen één geheel te maken. Hij krijgt het voor elkaar om alles te revue te laten passeren, zonder vervreemdend ‘shuffle’-gevoel. Het klopt, het is éénheid en, ook erg knap, het is van begin tot eind een dansbare en hete muzikale reis door de dub, de hiphop, breakbeat, electro, en dancehall. Jammer van het oer- en oerlelijke artwork.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »