!!! – Strange Weather, Isn’t?

Wat een subliem gekozen bandnaam toch, dat !!!. Uniek, opvallend en apart, zoals je de band zelf ook kunt omschrijven. Maar goed, wellicht verdient !!! toch nog even een korte introductie. Genre: Dance-punk, maar dan noch dance, noch punk. Vluchtige drums, vluchtige bas, maar geen drum ’n bass. Luister ‘Hello? Is This Thing On?’ (Louden Up Now uit 2004) eens in een donkere kamer door een koptelefoon met een joint op. Of nee, doe maar niet, angst en hysterie zullen je een bad trip bezorgen. Het veelgeprezen ‘Heart of Hearts’ van Myth Takes (uit 2007) is van een geheel andere orde, maar ook een aanrader.

!!! kent ook nog een bijzondere geschiedenis. De band verloor in 2005 drummer Mikel Giuss door een auto-ongeluk, in 2009 verloor !!! wederom een drummer, toen Jerry Fuchs in een lift-schacht viel. Tragisch, maar het past op de één of andere lugubere wijze in de sound van de band. Strange Weather, Isn’t It?, de nieuwste van !!!, gaat gelukkig door waar de band mee bezig was. Langgerekte, psychedelische, snelle percussie met bas en de angstaanjagende, gejaagde stem van zanger Nic Offer. De eerste minuut van single ‘AM/FM’ had best vijf minuten mogen duren. Die beat voelt direct goed en verveelt niet na een minuut.

Louden Up Now leek één grote jam-sessie. Langgerekte nummers met veel percussie, weinig tekst en de aanwezige tekst was om te lachen (”What did George Bush say when he met Tony Blair? Shit, scheisse, merde!” uit ‘Shit Scheisse Merde, Pt. 1’), maar met Myth Takes en ook dit nieuwe album Strange Weather, Isn’t It? zijn het meer liedjes die !!! ten gehore brengt. Met andere woorden: Het intro van ‘AM/FM’ had ten tijde van Louden Up Now ook zeker vijf minuten geduurd, maar nu is het geen jam-nummer, maar een liedje.

Liedjes ontstaan uit jamsessies, waarbij de beste ideeën dus verwerkt zijn. Op ‘Wannagain Wannagain’ horen we de vocalen van Shannon Funchess en een fenomenale trompet als middenstuk. Dat fenomenale trompetje komt ook terug in ‘Steady As The Sidewalk Cracks’, waar ie nog een paar tikkeltjes fenomenaler is en eigenlijk wel hét hoogtepunt van de cd is.

Niet elk nummer is even fenomenaal, maar slecht of ongeïnspireerd wordt het nergens. Op ‘Even Judas Gave Jesus A Kiss’ gaat !!! nog even helemaal los in de percussie, ‘The Hammer’ is weer een !!!-nummer in optima forma. Strange Weather, Isn’t? is wederom een bijzonder sterk album van de New Yorkers, maar dusdanig uniek, opvallend en apart, dat ze waarschijnlijk een zaal als De Helling of Trouw (28 november) niet snel zullen ontgroeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »