Stereo MC’s – Emperors Nightingale

Met Emperors Nightingale heeft Stereo MC’s definitief afscheid genomen van hun typerende sound. Die sound werd optimaal gevangen in de nineties-klassieker Connected uit 1992 en sindsdien breekt men die sound stapje voor stapje af. Drie jaar geleden verscheen het dubbel-album Double Bubble, waarop de0 laatste restjes Stereo MC’s oude stijl te vinden waren. Op deze nieuweling horen we weliswaar nog flarden, maar de band rond zanger Rob Birch is toch echt getransformeerd tot een weinig opwindend jaren ’80-disco bandje.

Werkelijk elke charme van Connected is weg. De funk, de energie, de fantastische rapstijl van Rob Birch, de achtergrondkoortjes, de beats, het tempo, de dansbaarheid, er is weinig meer over van die unieke sound die de Stereo MC’s ooit zo bekend maakte. Het is die stem van Birch die ons doet herinneren aan die tijden van weleer. Het eerste nummer ‘Boy’ is een samenwerking met Jamie Cullum, waarin Birch terugkijkt hoe hij als jongen door hard te werken succes begon te krijgen. Muzikaal nog best een aardig nummer, waarbij de band weigert een lekkere climax toe te voegen. Met ‘Phase Me’ hebben we wel een hoogtepuntje te pakken en herkennen we de Stereo MC’s weer enigszins.

Maar toch, de verveling ligt veel meer op de loer dan alle voorgaande albums. Het kabbelt voort en windt eigenlijk nooit op. Nummers zoals ‘Levitation’, ‘Tales’, ‘Far Out Feeling’ en vooral ‘Sunny Day’ zijn helemaal niet slecht. De beats zijn gewoon sterk, de zang van Birch is als eigenlijk altijd lekker, maar er ontbreekt een opwindende factor. Een climax, die de nummers net wat meer schwung en aantrekkingskracht geven. Want met de genoemde nummers hebben we het sterkste materiaal wel genoemd. De overige nummers zijn werkelijk nauwelijks de moeite waard en zorgen dat Stereo MC’s met Emperors Nightingale voor het eerst een echte onvoldoende scoort. Het zorgt er echter ook voor dat Connected of het best-of album Live at the BBC weer eens uit de kast getrokken worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »