Red Hot Chili Peppers – I’m With You

En toen werd het ineens weer interessant. Het brein achter de hitmachine Red Hot Chili Peppers John Frusciante verliet in 2009 immers de band en werd vervangen door Josh Klinghoffer. Hoe klinken de Peppers anno 2011 zonder Frusciante? Hoe wezenlijk is het verschil als Klinghoffer zijn plaats inneemt?

De wederopstanding van de Peppers –met de terugkeer van Frusciante in de band toentertijd- werd in 1999 ingezet met Californication en hoewel dat een ijzersterk album is, bleek de sound wel erg radiovriendelijk. Elke single van de Peppers werd grijsgedraaid op de radio en de band werd weer de stadionband, die het ook was na dat andere hitalbum Blood Sugar Sex Magik uit 1991. De sound van Californication zette zich voort met vervolgalbums By The Way en Stadium Arcadium: kwalitatief uitermate sterk, maar wel dusdanig radiovriendelijk dat het eigenlijk slechts zeer zelden interessant werd.

Helaas of gelukkig: de afwezigheid van Frusciante valt niet eens zo heel erg op. Het nieuwe album I’m With You past uitstekend in het rijtje genoemde albums thuis, met het wezenlijke verschil dat er weinig gegarandeerde hits op staan. Natuurlijk worden we de laatste weken al doodgegooid met de eerste single ‘The Adventures Of Rain Dance Maggie’, maar dat ligt meer aan de terugkeer van RHCP dan aan het nummer. De eerste 46 seconden van het album (‘Monarchy Of Roses’) laat ons nog even in spanning, maar de overgang naar het tweede gedeelte van die song is onmiskenbaar Chili Peppers éénentwintigste eeuw.

Dramatische dieptepunten zoals ‘Snow (Hey Oh)’ (Stadium Arcadium) zijn er niet te vinden op I’m With You waardoor het niveau eigenlijk vrij hoog blijft liggen. Een mooie ballad is ‘Police Station’ en ook ‘Even You, Brutus?’ is een sterke song. Een echt hoogtepunt is ‘Did I Let You Know’, door de toevoeging van de achtergrondzang van Klinghoffer en trompettist Michael Bulger. Eigenlijk is I’m With You wederom een sterke plaat van de Red Hot Chili Peppers, maar dan zonder potentiële klassiekers of hits. Prima, maar niet erg spannend. Kwalitatief, maar nergens verrassend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »