The Prodigy – World’s On Fire

Op 24 juli 2010 gaf The Prodigy haar grootste optreden ooit, in het Britse Milton Keynes. Met Chase & Status, Pendulum, Enter Shikari, Does It Offend You, Yeah? en Zane Low als voorprogramma’s werd het concert ook omgedoopt tot het Warriors Dance Festival, met The Prodigy als absoluut hoofdprogramma. Liefst 65.000 fans waren getuige van dit spektakel en het concert is nu uitgebracht op dvd, World’s on Fire.

Maar liefst twintig full-HD camera’s filmden het concert in 5.1 surround sound en de film werd éénmalig vertoond in vijf Pathé-bioscopen in Nederland. Dat moet letterlijk een schokkende ervaring zijn geweest, The Prodigy live vanuit je bioscoopstoel. Razendsnelle camerawisselingen, de ene keer in kleur en de andere keer in zwart/wit, bijzondere camera-effecten, ingezoomd, heel ver ingezoomd en weer uitgezoomd en dat soms meerdere keren per seconde, echt rustig naar een concertfilm kijken zit er dus niet in.

Energie is eigenlijk hetgeen we te zien krijgen op deze dvd. Een fraai voorbeeld hiervan is ‘Smack My Bitch Up’, waar MC Maxim het publiek oproept gehurkt te blijven totdat de beat inslaat. Het publiek gehoorzaamt en de ontploffing die volgt als de beat eenmaal komt, is magistraal en enorm energiek. De voornaamste aankleding op het podium is een auto, maar verder visueel spektakel huist ‘m alleen in een lichtshow. Met een setlist die knallers als ‘Breathe’, ‘Smack My Bitch Up’, ‘Voodoo People’, ‘Firestarter’, ‘Out Of Space’, ‘Wheater Experience’ en overwegend nummers van Invaders Must Die bevat, is meer ook niet nodig. Het concert verveelt op die wijze geen moment en het inzoomen op het soms wat agressieve publiek versterkt de energie wel degelijk.

Als extraatje is er de Invaders Alive DVD, met wat tour-footage. We zien de leden van The Prodigy backstage en op stap in de speelstad, ondersteund door een Prodigy-nummer. Totaal oninteressant. Het wat relevantere extraatje is dat het concert in Milton Keynes ook op cd bijgevoegd zit.

World’s on Fire is een energieke registratie van een live-act die al ruim twintig jaar vele zalen en festivalweides onveilig maakt. Een onbetwiste headliner en een garantie voor een feest. Die energie wordt uitstekend gevangen op deze dvd, maar de kijker houdt er wel vermoeide ogen aan over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »