Pink Floyd – Why Pink Floyd?

Komt die veelbesproken en door velen gewenste reünie er nog eens? Drummer Nick Mason liet onlangs weten dat die kans eigenlijk erg klein is. Nick Mason en zanger / gitarist David Gilmour waren in mei nog wel te gast bij Roger Waters’ optredens in Londen, maar Pink Floyd zal alleen nog optreden als er een evenement georganiseerd wordt á la Live 8. In 2005 waren 200.000 bezoekers getuige van het eerste Pink Floyd optreden in 24 jaar in Hyde Park in Londen en aangezien er nog geen enkele sprake is van een dergelijk evenement, wordt de kans op een reünie wel erg klein. Is dat erg? Natuurlijk niet. De heren naderen de 70 en hoewel Roger Waters vorig jaar in het Gelredome een verbluffende show neerzette, was ook toen al duidelijk dat de jaren toch echt beginnen te tellen. De muziek is echter nog springlevend en EMI bracht onlangs alle albums opnieuw uit. Geremasterd, afgestoft en in een modern jasje.

In de jaren ’70 vierde Pink Floyd haar hoogtijdagen, met vier erg succesvolle meesterwerken op rij. Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) en de absolute kaskraker The Wall (1979). Het duizelingwekkende succes (de band verkocht in totaal 300.000 miljoen albums) had haar weerslag op de band en in 1985 besloot Roger Waters –het creatieve brein achter toch zeker The Wall en Dark Side of the Moon– de band officieel te verlaten. De overige bandleden bleven als Pink Floyd door het leven gaan, ondanks protesten van Waters, die rechtszaken hieromtrent verloor. Het lijkt erop dat de heren elkaar dit nog altijd niet helemaal vergeven hebben.

In 1999 begon Roger Waters weer op te treden. De In The Flesh tour was succesvol, maar met de Dark Side of the Moon tour zette Waters zichzelf én Pink Floyd opnieuw op de kaart. Uitverkochte stadions wereldwijd zagen een meeslepende rockopera, verfraaid met de modernste technieken. En eindelijk, eindelijk werd ook The Wall weer eens live opgevoerd. Het gewenste podium –een muur die tijdens het concert opgebouwd werd en uiteindelijk weer afgebroken werd- was in 1980 nog veel te duur en The Wall werd daardoor slechts 29 keer opgevoerd in vier steden. In 2010 waren de technieken echter volop aanwezig om een wereldtour rond The Wall te organiseren en wederom leverde dit overal uitverkochte stadions op, waaronder driemaal het Arnhemse Gelredome.

De veertien rereleases van platenmaatschappij EMI zorgen wederom voor die spotlights. De cd’s hebben allen een wat moderner jasje gekregen, waardoor het weer als 2011 oogt. Qua sound is er met een normale installatie weinig veranderd, waardoor deze rereleases inderdaad niet van bijzonder groot belang zijn. Het is dan eigenlijk bespottelijk dat de cd’s voor 20 euro over de toonbank gaan, Dark Side of the Moon zelfs voor 25 euro. De oudere generatie heeft deze cd’s allang, de jongere generatie betaalt deze prijs niet. Een gemiste kans, de kans dat deze cd’s flink gaan verkopen lijkt hierdoor klein. De eerstvolgende keer dat Pink Floyd weer in de aandacht staat, zal hopelijk de nieuwe Roger Waters-dvd van The Wall zijn. Een reünie zit er niet in, dus daar hoeven we niet op te hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »