Pete Philly – One

In 2009 beëindigden Pete Philly & Perquisite na twee succesvolle albums de samenwerking, om ieder hun eigen weg te gaan. Stoppen op het hoogtepunt; Het leidde tot onbegrip, want het duo was juist op weg ook Europa te veroveren. Perquisite bracht vorig jaar al zijn album Across uit en was ook verantwoordelijk voor de soundtrack van Carmen van het Noorden, terwijl Pete Philly toewerkte naar zijn solo-debuut One. Tijdens diens creatieve proces lanceerde Philly ook zijn Open Loops-project: Losse ideetjes die hij gratis aanbood via zijn site, maar die naar zijn idee niet op One pasten.

Nu is het solo-debuut One dan eindelijk verschenen en als bonus krijgen we het Open Loops-project erbij. Er zit nogal verschil tussen beide albums, waarbij Open Loops een veel spontaner en open karakter heeft, met diverse hele fijne hoogtepunten. Goed, het zijn veertien losse nummers die zeker geen eenheid vormen, maar vermakelijk is het zeker.

One, daarentegen, herbergt onmiskenbaar veel kwaliteit en toont het enorme muzikale talent van Pete Philly meermalen aan. Het album heeft heel wat luisterbeurten nodig voordat deze kwaliteit en muzikaliteit zich openbaart, maar dan is het ook meteen interessant. Pete Philly toont zich een uitstekende zanger en vergeet zijn rap-skills ook niet te gebruiken. Opvallend is dat juist de rap-momenten de spaarzame energie op One zijn. De beats van DJ PCM zijn grotendeels ondersteunend en alleen op ‘Gemini Solo’ onderscheidend. Dit nummer vormt in dat opzicht een puike interlude van One.

Het album klinkt behoorlijk weloverwogen en daardoor erg gekunsteld. Hierdoor wil het nergens écht opwindend worden. ‘What Do We Fight For’ is het beste nummer, door de originele beat. Op ‘Love’s Eulogy’ horen we de wat agressievere rapstyle van Pete Philly, waardoor ook dit nummer boven het maaiveld uitsteekt en ook ‘Game’ is aanwezig, maar One dient in dat opzicht wel erg bewust beluisterd te worden.

En dus is er eigenlijk op de bonus-cd meer te genieten. Het album gaat meteen van start met een stevige beat en een agressief rappende Pete Philly, in de vorm van ‘Encore Une Fois’. ‘Remember You’ (met Roos Jonker) is het sterkste nummer en ook gitaarliedje ‘Mirror’ (op Open Loops staat het origineel, op One een live-versie) is van buitengewone klasse. Met One alleen had Pete Philly een kwalitatief sterk, maar ietwat saai album afgeleverd. Open Loops erbij is dus een zeer welkome aanvulling en zorgt voor een prima geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »