Pendulum – Live at Brixton Academy

De terugkeer in het circuit van The Prodigy zorgde ervoor dat Pendulum toch een stapje terug moest doen. De Australische band zette vorig jaar zowel Pukkelpop als Lowlands in vuur en vlam en werd door pers en publiek als feestelijk hoogtepuntje betiteld. Met name nummers van het album Hold Your Colour, zoals ‘Slam’, ‘Fasten Your Seatbelts’ en ‘Tarantula’, zorgden voor het feest. Vorig jaar bracht de groep In Silico uit. Een album met meer vocalen en meer rock-invloeden. Het niveau van Hold Your Colour werd nooit geëvenaard en ook live sloeg het niet bepaald aan. Dat verschil is ook op de live dvd Live At Brixton Academy goed te zien en te horen.

Een live dvd van Pendulum is op papier best een goed idee. Live is de band immers, zoals eerder beschreven, een waar feest. De Australiërs, die onlangs ook op het metalfestival Sonisphere stonden, spreken fans aan van meerdere genres. Live At Brixton Academy bestaat uit een live dvd en een live cd en beide producten kun je kort samenvatten: Een harde, vette start, een vreselijk slecht middenstuk en een aardig einde. Wat opvalt is dat het concert niet echt een geheel is. Benjamin Mount (The Verse) is als zanger werkelijk waardeloos. De nummers waar daadwerkelijk vocalen inzitten komen over het algemeen van In Silico en The Verse kan niet zingen. The Verse is oorspronkelijk een MC / Rapper en die kunst verstaat ie dan ook. Live maakt hij een nummer als ‘Fasten Your Seatbelts’ wel degelijk een stuk vetter, met subtiele raps tussendoor. De harde, vette start voert ons van ‘Showdown’, naar ‘Fasten Your Seatbelts’, ‘Another Planet’ en ‘Voodoo People’ (van The Prodigy). Vanaf hitje ‘Propane Nightmares’ gaat het mis, als The Verse die vreselijke zangstem gebruikt. Argh, tenenkrommend!

Pendulum is live echt een aanrader, een feestje. De ingrediënten zijn simpele, maar doeltreffende melodietjes als ‘Slam’, ‘Fasten Your Seatbelts’, ‘Tarantula’ alsmede geinige covers als ‘Voodoo People’ en ‘Master of Puppets’ (Metallica). Muzikaal is het echter simpel en onorigineel en op In Silico pretendeerden ze veelzijdiger te zijn, dan dat ze in werkelijkheid zijn. Het levert een kwalitatief zeer schommelend ouevre op, wat op deze dvd duidelijk naar voren komt. Het camerawerk is overigens wel fraai en bijzonder kleurrijk en we kunnen de band ook nageven dat er strak gespeeld wordt. Een aardige uitgave voor eenieder die ooit een geweldig Pendulum-avondje gehad heeft. Niet meer dan dat. Hold Your Colour zal bij ondergetekende nog wel eens gedraaid worden, deze dvd / cd waarschijnlijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »