Nobody Beats the Drum – Currents

Begin dit jaar bracht Nobody Beats The Drum met Remixes We Did een erg geslaagd tussendoortje uit, met de mededeling dat in het najaar van 2011 een écht nieuw album zou verschijnen. Met Currents is dat nieuwe album er. Een bijzonder fraai artwork (en vooruit, het artwork van Beats Work was natuurlijk gewoon erg lelijk) zorgt al voor een voorsprongetje ten opzichte van het debuut. Muzikaal overtreft Currents het toch niet onaardige Beats Work ook duidelijk en dus kunnen we spreken van een prima ’tweede’.

Currents herbergt wederom vette electro, met hiphop- en rockinvloeden. Op het eerste hoogtepunt ‘Nine Doors’ horen we zelfs de happy hardcore uit de jaren ’90 (of de oude Prodigy, vooruit dan maar) en dat stemt uiteraard gelukkig. De beats van NBTD zijn hierbij erg vet aangezet, waarin subtiliteit en agressiviteit in een constant gevecht zijn. Daarin wordt een prima evenwicht gevonden en wat is er in de electro mooier dan subtiele agressiviteit?

NBTD lukt het op Currents wederom van begin tot eind te boeien, zonder al te veel gebruik te maken van vocalen. ‘Light Bulbs’ is vrolijk en schurkt tegen Slagsmalklubben aan, met ontzettend originele, blije overgangetjes. Deze stijl wordt helemaal toegepast op ‘Death Ray’ en in mindere mate op ‘Lost Lightning’, die ook een spannende beat kent en daarom wat serieuzer klinkt. ‘Blood On My Hands’ is het meest poppy nummer van Currents en had niet misstaan op Disco Biscuits van Baskerville. ‘Natural Thing’ is spannend, episch en kent puike overgangen. Nobody Beats The Drums klinkt agressief (‘Mind Control’), maar ook funky en fris (‘The Girl Suck’), relaxed (‘The Weather’), maar kent een werkelijk episch electro einde met ‘Show Your Shades’. De afwisseling op Currents is dus groot en blijft daardoor constant boeien.

Grote inspiratiebron voor Nobody Beats The Drum is de Servisch-Amerikaanse uitvinder / ingenieur Nikola Tesla. Hij stond aan de basis van ons huidige electriciteitsnet, door de wisselstroomgenerator en de wisselstroomelektromotor uit te vinden. Hij geldt als één van de belangrijkste uitvinders uit de historie. Voor de live optredens heeft VJ Rogier van der Zwaag ‘The Amazing 333’’ TeleNovem Automaton’ gebouwd; Een acht meter brede installatie, bestaande uit negen schermen met een diagonale beeldbuis van in totaal 333 inch. NBTD zal in dat opzicht voor spektakel gaan zorgen. Visueel zullen we het gaan zien, muzikaal is daar geen twijfel over mogelijk: Currents is een bijzonder vette cd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »