New Cool Collective Big Band – Pachinko

Toen New Cool Collective anderhalf jaar geleden als achtkoppige band het hele aardige Out Of Office uitbracht, werd al duidelijk dat het collectief dansbaardere muziek wilde maken dan voorheen. Bij vlagen kende Out Of Office nog wat jazz van de moeilijke soort, maar het album klonk in z’n geheel dansbaar, met kwalitatief hele aardige nummers. Nu is het collectief terug als bigband en bestaat men uit negentien man. Pachinko heet het album en Japan is de inspiratie.

Jazz van de moeilijke soort is niet meer te vinden op Pachinko. Het neigt naar een olijke ska-band, maar daar doe je New Cool Collective Big Band te kort mee. Pachinko swingt er direct op los met het titelnummer en met ‘Little Black Dress’. Bij jazz en bigband denk je al snel aan saxofoons en trompetten en uiteraard zijn deze instrumenten ook volop aanwezig. Des te interessanter en verrassender is het gebruik van de gitaar als solo-instrument en de saxofoon en trompet als ondersteunend geluid. Goed te horen in ‘Circus Circus’ en een van de toffere nummers van het album.

Pachinko kent vele stijlen. Er zitten rock-elementen in, ska, jazz, dance. ‘Pasmo’ zou het thema-nummer in de Fata Morgana van de Efteling kunnen zijn. Het levert een zeer swingend geheel op, waar de muzikaliteit vanaf spat. New Cool Collective Big Band is geen big band zoals we die al kenden, maar is vernieuwend en hip. De samenwerking met de rapper Typhoon eerder dit jaar gaf dat natuurlijk al een beetje aan, maar dat New Cool Collective vernieuwend en hip is mag als bekend verondersteld worden. ‘We’re All Going Up’ is wederom zo’n fris, swingend nummer en kent zelfs vocalen. De moeilijke jazz lijkt te komen bij het bijna acht minuten klokkende ‘Peace and Happiness’, maar dat betreft slechts een intro. Het nummer is wat minder uptempo en fungeert als rustig tussendoortje.

Met twaalf nummers die overwegend swingen, variëren en dansbaar zijn, is Pachinko gewoon een erg leuk album. New Cool Collective Big Band tourt momenteel door Nederland en een podium vol instrumenten die samen dit soort muziek produceren is het aanzien zeker waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »