Marike Jager – Here Comes the Night

Vorig jaar bracht Marike Jager een voorlopige best of uit, in de vorm van een voortreffelijke live-dvd. The Magic Box vatte haar werk tot dan toe samen, met hoogtepunten van haar eerste twee albums The Beauty Around en Celia Trigger. Haar nieuwste cd Here Comes The Night borduurt voort op deze eerdere twee albums en vormt een logische vervolgstap.

The Beauty Around klonk nog speels en lieflijk naïef, Celia Trigger kende een volwassener geluid, met behoud van het speelse karakter. Marike Jager bewees ontegenzeggelijk sterke liedjes te kunnen maken, maar het speelse karakter gaf er duidelijk een charmante twist aan. Dat speelse karakter is meer naar de achtergrond verdrongen op Here Comes The Night en maakt plaats voor een wat donkerder geluid.

Producer van dienst op Here Comes The Night is Tchad Blake, die voorheen werkte met namen als Tom Waits, Elvis Costello en The Black Keys. Het verklaart het donkerdere geluid. Het album trapt af met het werkelijk gewéldige, bombastische ‘Here Comes The Night’en het waarschijnlijk net zo gewéldige ‘Listen To Your Baby’. Marike Jager weet op geheel eigen wijze muzikale keuzes te maken. Overgangetjes, versnellen of vertragen; Ze weet daarin keer op keer te verrassen. Toch staan er op Here Comes The Night ook tamelijk inwisselbare nummers, zoals ‘Traveller’, het wat eentonige ‘Break The Law’ of ‘Natural Way’. Het is pop in de goede zin des woords, maar mist de charme die Marike Jager typeert.

Dat is overigens niet nieuw, de eerste twee albums hadden datzelfde manco. En Here Comes The Night doet absoluut niet onder voor die eerste twee albums, want er staat genoeg moois op. Het middenstuk van de cd is sterk, met de ballad ‘Keep Me Warm’ en het stevige ‘Rusty’. De afsluiting is het prachtige, kippenvelopwekkende ‘Back Home’, die wat doet denken aan K’s Choice. En zo vinden we toch weer echte Marike Jager-pareltjes en met deze derde cd weet ze haar talent wederom te bevestigen. Here Comes The Night is een welkome aanvulling in haar oeuvre, maar toch zal Marike Jager hier geen grote hits mee scoren. Haar label Morning Coffee, haar presentatiewerk voor de VPRO en een serie voortreffelijke liedjes zullen Marike Jager echter voldoende bekendheid blijven geven, om de zalen weer vol te laten lopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »