Manu Chao – Baionarena

Zijn ouders –een Baskische moeder, een journalist als vader- ontvluchtten hun land Spanje tijdens het regime van dictator Franco naar Frankrijk. Manu Chao werd in 1961 geboren in Parijs en is dus alweer 48 jaar oud en dat is aan ‘m te zien. Met broer en neef richtte hij de band Manu Negra op, een band met een latin-sound, vermengd met ska, rock, hiphop en salsa. Midden jaren ’90 ging Manu Chao solo verder en begon een ware zegetocht door met name Zuid Europa. Op cd vaak dienend als achtergrond-cd’tje ( staat bij veel coffeeshops en lounge-bars in de kast), live trok Manu Chao volle stadions en stond voor hossende menigten. In Nederland heeft Manu Chao nooit op een dergelijke populariteit kunnen rekenen. In 2006 stond men nog in Paradiso, in 2001 op Lowlands en men was een verrassende headliner op pinkpop 2003, maar dat was dan ook alles in de afgelopen 9 jaar.

Dat is vreemd. De optredens van Manu Chao waren midden jaren ’90 en begin van dit decennium wel degelijk onweerstaanbaar en legendarisch. Hoe ze momenteel zijn, is wellicht te zien en te beluisteren op de nieuwste dvd, Baionarena. Dubieus. Het feestje is er, de energie is er ook, maar de souplesse en de echte overtuiging lijkt toch wat weggeëbt te zijn bij Manu Chao en z’n muzikanten. Dat doet vooral de twee live cd’s geen goed: Het is een eentonige bak herrie, waar de zang van Manu Chao zorgt voor het onderscheid in de nummers. Nou ja, misschien is ‘een bak herrie’ wat respectloos. Het klinkt namelijk wel enorm strak en de band is perfect op elkaar ingespeeld, maar de sound neigt teveel naar snelle rock, zonder de souplesse van de eerder genoemde genres ska, hiphop en salsa. Daarbij is het soms lastig onderscheid te maken tussen de nummers; Er wordt veel gebruik gemaakt van geluidjes die vaak terugkomen en ook de teksten lijken niet bepaald bij één nummer te horen.

Baionarena is een optreden in de Arena van Bayonne, in Frankrijk. Dat is een stadion en die zit goed vol, waarbij diens populariteit in het zuidelijke Europa nog maar eens bevestigd is. Het publiek heeft er duidelijk zin in en gaat vanaf het eerste nummer ‘Panic’ volledig los. Dat maakt een live dvd al snel de moeite waard en het is wellicht een reden dat Manu Chao al diverse live dvd’s heeft uitgebracht. Daar is dit niet bepaald de sterkste en interessantste van. De dvd Babylonia en Guagua is het aanzien veel meer waard, omdat het optreden in een zaal is, met een fraai decor op het podium. Wat Baionarena wél is, is een teken van leven. Wij wachten stiekem op een berichtje van Paradiso of 013, want naar Manu Chao moet je niet kijken, dat moet je beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »