Lyrics Born – As U Were

Lyrics Born (Tsutomu “Tom” Shimura) is een Japanse / Amerikaanse rapper en vormt samen met Lateef the Truthspeaker de hiphop-formatie Latyrx. Hij groeide op in Tokyo, tot zijn ouders scheidden en hij met zijn moeder naar Amerika verhuisde. Zijn Japanse vader was schrijver en op jonge leeftijd ontdekte Tsutomu hierin ook een eigen talent. Hij besloot de hiphop te verkennen.

Met Latyrx werden enkele hits gescoord en in 2003 debuteerde Lyrics Born solo met de LP Later That Day, met een gastbijdrage van bijvoorbeeld Cut Chemist. In 2005 volgde een remix-album, met gastbijdrages van KRS-One, DJ Shadow, Stereo MC’s en Dilated Peoples. Het geeft het hoekje aan waarin Lyrics Born opereert, hoewel je dat niet zou verwachten als je zijn nieuwe album As U Were hoort, maar daarover later meer.

Het vorige album van Lyrics Born, Everywhere at Once, verscheen op Epitaph / Anti, zijn nieuwste album op het wat meer op hiphop georienteerde Decon Records. As U Were is de naam van deze nieuwste en kenmerkt zich door kwalitatieve, commerciëel interessante, bij vlagen opwindende en bij vlagen bijzonder gladde producties. Het eerste gedeelte van As U Were neigt eerder naar de pop, dan naar de hiphop. Het album bevat een behoorlijk aantal zogenoemde ‘potentiële hits’; radiovriendelijke nummers die –mits als zodanig benaderd, inclusief aantrekkelijke clips- op flink wat airplay kunnen rekenen op bijvoorbeeld TMF. Het popliedje ‘Lies X 3’ is de eerste single, maar ‘We Live By The Beat’ heeft meer potentie, heeft een enorm 2010-geluid en zou dus echt een enorme hit kunnen worden, als ie opgepikt zou worden uiteraard. Dit geldt ook voor de samenwerking met Sam Sparro op ‘Coulda Coulda Shoulda’. Gemakkelijk in het oor liggende poptracks, maar het commerciële sausje is niet de meest aanwezige. Want dit album zit gewoon erg goed in elkaar.

Meer hiphop horen we in opener ‘Kontrol Phreak’, waarin Lyrics Born aantoont een uitstekende rapper / zanger te zijn en in ‘I Wanna B W/U’, waarin de hulp van Lateef the Truthspeaker wel erg lekker klinkt. De originele Latyrx-sound is verwerkt in ‘Pushed Aside / Pulled Apart’, uiteraard ook met Lateef en met de vrouw van Lyrics Born, Joyo Velarde. Ze is overigens de regelmatig terugkerende vrouwenstem op dit album.

De betere, wat hardere, opwindendere tracks staan op het tweede gedeelte van het album. ‘Oh Baby’ is namelijk gewoon een ijzersterke hiphop-track, met snelle raps, boeiende samples en een lekkere groove. Ook ‘Pillz’ (feat. Gift of Gab) is kwalitatief sterk en klinkt lekker donker. As U Were heeft, kort gezegd, twee gezichten. Lyrics Born heeft wel een album afgeleverd dat gewoon anno nu klinkt. Geen oldskool hiphop-beats, geen scratches, maar een glad geluid waar met de moderne technieken overheen gerapt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »