L’Abattoir – L’Abattoir

Muziek Centrum Nederland ontwikkelt al jaren projecten om de Nederlandse muziekscene te promoten. In het geval L’Abattoir komen twee projecten samen. L’Abattoir bestaat uit Sticks (Fakkelbrigade), Daan Schinkel (zZz), Thomas Azier, Maurits Westerik (GEM), Joppe Molenaar (Voicst) en Sjam Sjamsoedin (Nobody Beats The Drum), allen in het verleden betrokken bij het Unsigned project. MCN geeft jaarlijks een Unsigned-cd uit, waarop muzikanten zonder platencontract twee nummers kunnen zetten, om op die manier toch de aandacht op zich te vestigen. Omdat Unsigned tien jaar bestaat, kijkt men terug met artiesten die ooit op een Unsigned-cd gestaan hebben. Zoals je ziet zijn dit niet de minsten.

Een ander project van het MCN is In A Cabin With, waarin verschillende muzikanten naar een soort ‘hutje op de heide’ gestuurd worden om samen te jammen. Je raadt het al: De genoemde artiesten zijn samen naar zo’n ‘hutje op de heide’ gestuurd om samen te jammen en dat hutje stond in het Marokkaanse Casablanca en was geen hutje, maar een voormalig slachthuis. Zo, de naam van deze gelegenheidsformatie is daarmee verklaard.

L’Abattoir werd dus naar Casablanca gestuurd en kreeg een week de tijd om met iets terug te komen. De mannen kenden elkaar nauwelijks en het ontstaan van liedjes is in de hiphop natuurlijk heel anders dan in de rock, of de electro, of de pop. Als je de cd nuchter en zonder kennis vooraf luistert, ben je al onder de indruk van het niveau. Maar mét deze informatie ben je pas echt onder de indruk. Het knallende begin (‘George Jetson’), is een electro-hiphop nummer en slaat direct in. Maar ook het wat rustigere ‘Wild Heart’ weet te overtuigen, met het magnifieke outtro. Het fantastische popliedje ‘Must Be You’ kent Afrikaanse invloeden (Vampire Weekend wordt als voorbeeld aangehaald), ‘Full Throttle’ is een duidelijke jam-sessie geweest die tot een erg tof resultaat geleid is. En toch –gezien de vele stijlen die op L’Abattoir staan- blijft het aanvoelen als een eenheid. De gezamenlijke liefde voor muziek, de absolute wil om te presteren en met iets moois thuis te komen.

Dat is gelukt, L’Abattoir krijgt een hele, héle dikke voldoende. De cd klinkt fris en klinkt alsof het een zeer gezellige en geslaagde week is geweest. Maar vooral vruchtbaar. Een cd die dikgedrukt op het CV van deze gerenommeerde maar nog altijd leergierige, enthousiaste en creatieve geesten mag prijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »