Kaiser Chiefs – Off With Their Heads

In een periode dat de britpop-bandjes als paddenstoelen de grond uitschoten (in 2005), kwamen ook de Kaiser Chiefs op de proppen met hun debuutalbum Employment. Een bijzonder vrolijk debuut met enthousiasmerende liedjes die de Chiefs naar de grote zomerfestivals brachten. Opvolger Yours Truly, Angry Mob gaf hier een passend vervolg aan en met name de hitsingle ‘Ruby’ wist direct weer te bekoren. Maar toch, dat album was een stuk minder vrolijk en enthousiasmerend. En net op het moment dat we de Kaiser Chiefs weer een beetje beu begonnen te worden door hun blijvende aanwezigheid in de spotlights en het overmatige touren en dus eigenlijk hopen dat ze een jaartje gaan uitrusten, komt de band met het nieuwe album Off with their Heads, een ruim 35-minuten durend album welke geproduceerd is door Mark Ronson.

Maar waar Mark Ronson van Versions (lees hier onze recensie) een vrolijk niets-aan-de-hand-cover-album maakte, is Off with their Heads weer een stuk minder vrolijk en enthousiasmerend dan de voorgangers van de Chiefs. Er staat in ieder geval geen ‘Ruby’ of ‘I Predict a Riot’-achtige knaller op. Nee, Off with their Heads is een kort en vooral ander album geworden dan de voorgangers. Zo begint het album met ‘Spanish Metal’ en het intro van dit nummer is metal. Eerste single ‘Never miss a beat’ is ook het eerste nummer dat de groep maakte voor dit album en heeft ergens wel het vertrouwde Chiefs-geluid. En aangezien de ‘Oh my God’-versie van Mark Ronson gezongen werd door Lily Allen, zingt zij een stukje achtergrond mee op dit nummer. Wat een klein wereldje is het toch weer. Ook op ‘Always Happens like That’ zingt Allen op de achtergrond mee en in beide gevallen levert dat geen meerwaarde op. Ze is namelijk nauwelijks hoorbaar.

Off with their Heads heeft toch hele aardige elementen. Zo is ‘You Want History’ muzikaal best interessant, door de behoorlijk aanwezige basgitaar en de daarbij horende opbouw in spanning. Genres worden verkend, de punkfunk en rock komen naar voren. En het gaat verder. ‘Half the Truth’ kent namelijk ook een gastartiest en da’s een verrassende. De Britse rapper Sway rapt –niet al te opvallend, maar toch- een stukje mee. Wederom een gastartiest wiens meerwaarde nihil is en daarom eigenlijk onnodig te noemen is. Waarschijnlijk ligt het aan de lengte van het album en anders wellicht aan het ontbreken van typische Kaiser Chiefs-songs, maar Off with their Heads voelt aan als een tussendoortje, een experimentje. En in die context is dit album zonder meer interessant en het beluisteren meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »