Jiggy Djé – De Ark de Triomf

De Ark de Triomf is pas het tweede solo-album van Jiggy Djé, maar de Amersfoorter heeft al flink naam gemaakt in de hiphopscène. De release van De Ark de Triomf werd al geruime tijd aangekondigd en daarmee zijn de verwachtingen hooggespannen. Hoe anders was dat vorig jaar, toen Jiggy Djé uit het niets op de proppen kwam met het zijproject Kohfie Konnect? Samen met Tenshun en producer Terilekst bracht men Hetiszover uit en daarmee een zeer vernieuwend, rauw hiphopalbum vol intelligente punshlines en boeiende beats. Terilekst is overigens de vaste producer van Jiggy Djé en De Ark de Triomf bestaat dan ook voornamelijk uit zijn beats.

De Ark de Triomf weet in ieder geval niet van begin tot eind echt te boeien. Er zitten bijzonder aardige momenten tussen, maar ook bijzonder oninteressante momenten. Zo’n bijzonder aardig moment is duidelijk ‘De Hollandse Droom’, waarin Jiggy Djé door zijn vriendin aan het twijfelen wordt gebracht. Een jongen van achter in de 20 uit Amersfoort die een fijn leven heeft, heeft niks te zoeken in de rapscène en een dergelijke carriëre is slechts waarheid in dromen. Interessante tekst en een opvallend eerste nummer van een album. Pas op titelnummer ‘Ark de Triomf’ opent Jiggy Djé het album en heet hij iedereen welkom op zijn ark: Alle gastrappers, andere gasten, iedereen met wie Jiggy in het verleden samengewerkt heeft, familie en “iedereen die z’n ding doet in Nederland”.

‘Superster’ is het eerste bijzonder oninteressante moment. Niet Terilekst, maar SirOJ heeft het nummer van beats voorzien. Het nummer wil gewoon niet en datzelfde euvel kom je ook tegen bij de samenwerking met Pete Philly. De samenwerking tussen beide hiphopgrootheden valt bijzonder tegen. Wederom geen Terilekst achter de toetsen, maar FS Green. Is Terilekst dan zo belangrijk? Is Terilekst dan onmisbaar voor de sound van Jiggy Djé? Het valt gelukkig mee. ‘Zeggut’ (FS Green) is erg goed gelukt, goed los gaat het op ‘DOENIEJIGGY’ (SirOJ). ‘DOENIEJIGGY’ mag zelfs gerust een hoogtepunt heten. De muzikale verwijzingen naar enkele hiphophits (Will Smith’ ‘Getting Jiggy With It’) zijn subliem, de rapstijl van Jiggy Djé is ingetogen maar toch uiterst vloeiend en boeiend.

In de gehele linie valt De Ark de Triomf toch wat tegen. Er staan te weinig echte hoogtepunten op. Hoogtepunten die je weer terug bij de les laten keren. ‘Moevuh’ (met Turk en SpaceKees) kent nog een tempo, een opvallende beat, een springmoment. Maar het album kabbelt over het algemeen door. Jiggy Djé heeft met Kohfie Konnect, DAC en Noah s Ark bewezen dat het één van de betere mc’s van Nederland is, met De Ark de Triomf steekt hij niet boven genoemde projecten uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »