Ice Cube – The Essentials

Raw Footage is de naam van het nieuwste album van rapper/acteur Ice Cube en zal zeer binnenkort besproken worden op deze site. Voorafgaande aan dit nieuwe album, is nu een soort verzamelaar van de invloedrijke rapper gereleased. The Essentials is de naam en is een uitstekende introductie voor ‘s mans ouevre. Ice Cube is een grote jongen in de geschiedenis van de Amerikaanse hiphop. Geboren in muziekjaar pur sang 1969 in Californië als O’Shea Jackson groeide Ice Cube uit tot de vermeende grondlegger van de Gangstarap, een rapstijl die zich inspireerde door het geweld in the ghetto’s van verschillende Amerikaanse steden.

Ice Cube begon met de groep C.I.A., gaf optredens op feestjes van Dr. Dré, ontmoette Easy E. en gecompletteerd met DJ Yella was de groep N.W.A. geboren. N.W.A. begon dus met het maken van de zogenaamde Gangstarap en deze stijl sloeg bijzonder aan, voornamelijk bij zwart en arm Amerika. Door een ruzie met Easy E begon Ice Cube begin jaren ´90 met een solo-carrière.

The Essentials is geenszins een commerciële best-of geworden. Het album bestaat niet louter uit singles, maar is een mengeling van oud, nieuw en live-werk van Ice Cube. The Essentials trapt af met ‘Go to Church’, featuring Snoop Dogg. Een nummer uit 2006 en direct al een signaal dat Ice Cube niet teert op zijn verleden maar nog altijd bezig is om kwalitatieve hiphop te maken. ‘A Bird in the Hand’ van het album Death Certificate uit 1991 is dan weer geen single geweest. Geen problem, want het nummer is briljant en ademt het old-skool geluid van de jaren ’80 nog net uit. En dat blijft gedurende het gehele album zo. Neem ‘Givin’ Up the nappy Dugout’ uit 1991, ongetwijfeld één van de echte hoogtepunten van deze cd. Het midden van The Essentials is sowieso het beste gedeelte, met o.a. de typische jaren ’90 hiphoptrack ‘When will they shoot’, met diverse typische overgangen of de live vertolking van ‘Why we Thugs / Smoke some weed’ uit 2006.

Ondanks dat Ice Cube’s The Essentials nummers bevat uit de tijdsperiode 1990-2008 (het laatste nummer is ‘Cold Places’ en komt van zijn nieuwe album Raw Footage), klinkt The Essentials als één (geweldig) album. Je hoort overigens wel degelijk ontwikkeling, als je de nummers met de jaartallen zo naast elkaar legt. Ander soort beats, piano-samples, teksten, gastrappers en enigszins andere klanken, maar –en dat is het knappe-, Ice Cube blijft onvermijdelijk Ice Cube en haalt geen al te gekke fratsen uit, die naar een commerciële inslag neigen. Ice Cube is nog altijd politiek geëngageerd, maar volwassener, realistischer en desondanks nog altijd geloofwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »