Groove Armada – White Light

Begin dit jaar verscheen het album Black Light van Groove Armada. Groove Armada bestaat uit dj’s Andy Cato en Tom Findlay en de twee zijn altijd al veelzijdig geweest. En dat is niet altijd een goed teken, Black Light voelde wat simplistisch aan. Geen slecht teken bij dance, dat kan namelijk ook erg lekker zijn. Maar het euvel bij Groove Armada is juist dat men in staat is enorm commerciële tracks te maken, die kunnen aanslaan bij het grote publiek. Dat doet het echter zelden, terwijl het alternatievere publiek de sound weer te commercieel vindt. Black Light was daar geen uitzondering op en was eigenlijk gewoon een zwak album.

Enkele maanden later komt White Light. Die titel is niet voor niets, op White Light worden de nummers van Black Light in een nieuw jasje gestoken. Geen remixes, maar echt nieuwe jasjes. Het lijkt erop alsof Groove Armada ditmaal naar de wensen van het publiek heeft geluisterd, want White Light komt dan wel flink overeen met Black Light, maar dit is verdomme gewoon een goed album. Dat verschil zit ‘m vooral in ‘Warsaw’. Op Black Light een nummer met een goed idee, op White Light een fenomenale track, met een geweldige groove.

We kunnen eigenlijk al concluderen dat op Black Light de ideeën vrij goed waren en op White Light deze ideeën een stuk beter uitgevoerd worden. Interessant. Dat maakt Black Light namelijk ook ineens een stuk beter dan we in eerste instantie vermoedden. ‘Time & Space’ was op Black Light al goed, maar met wat kleine ingrepen wordt ook deze track verbeterd. Voormalig Idols-winnaar in Engeland Will Young horen we op ‘History’ en daar hebben we nu ineens drie versies van, aangezien op deze White Light nog een ‘love-mix’ staat. Een uitgeklede, rustige versie. Dodelijk saai, dat ook.

Laten we het overigens allemaal niet overdrijven. Een goed album, zeker, maar de houdbaarheidsdatum van een goed Groove Armada-album is altijd al kort geweest. Je raakt er toch snel op uitgekeken. Zoveel lagen kent de muziek niet, zoveel luisterbeurten heeft een Groove Armada album niet nodig. Dit twee-luik lijkt op het eerste oog op commerciële uitbuiting (twee albums met dezelfde nummers in een jaar tijd), maar blijkt een originele zet. Het enige nieuwe nummer is het hele aardige ‘1980’, die ook uit dat jaar gekomen lijkt te zijn. De grote winst van White Light zit ‘m echter in het vernieuwde ‘Warsaw’, dat ongetwijfeld behoort tot het beste wat Groove Armada ooit gemaakt heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »