Gotan Project – Live

Het Franse Gotan Project bracht sinds hun oprichting in 1999 twee albums uit (La Revancha del Tango (2001) en Lunático (2006)) en bracht daarnaast nog een cd uit die je eerder een Gotan Project-DJset zou kunnen noemen (Inspiración – Espiración) en een EP (El Norte). De twee reguliere cd’s zijn nu ook verkrijgbaar als live dubbelaar onder de noemer Gotan Project Live.

Gotan Project was vooral begin deze eeuw een graag geziene gast op de zomerfestivals. De zomerse tango met electronische invloeden die de Fransen maken past dan ook uitstekend in een dergelijke setting en spreekt een hoop festivalgangers klaarblijkelijk aan. Gotan Project maakt geen dansbare tango, maar blijft juist erg trouw aan het Zuid Amerikaanse genre en voegt daar slechts mondjesmaat electronische invloeden aan toe.

Cd één, La Revancha del Tango tour, start met iets dat toch duidt op een zeer opwindende opening. Het lijkt dat er een trein komt aangereden en intussen hoor je enkele samples van nummers die komen gaan. De live-set start met het eerste nummer van La Revancha del Tango, ‘Queremos Paz’, een behoorlijk up-tempo nummer dat je direct in de sfeer brengt. Heerlijk om een live-cd te horen waar het publiek niet te aanwezig is, maar waar toch een soort live-energie te horen is. De diepe bas bij ‘Vuelvo al Sur’ wordt in een loom ritme gespeeld, terwijl karakteristieke tango-instrumenten als viool, bandoneon (da’s een soort accordeon) er een haast klassiek geheel van maken. De warme stem van zangeres Cristina Vilallonga zorgt ervoor dat we hier te maken hebben met het eerste echte kippenvelmoment. Prachtig! Eigenlijk suddert La Revancha del Tango tour vanaf dat moment gewoon heerlijk verder. In ‘Santa María (del Buen Ayre)’ komt de warme stem weer tevoorschijn en wordt er ook meer electronica bijgehaald in vergelijking met het voorgaande. Het zorgt voor een muzikaal hoogtepuntje en dat –tje geeft slechts aan dat het niveau eigenlijk continue erg hoog ligt. ‘Last Tango in Paris’ klinkt je direct bekend in de oren, aangezien het nummer (zoals zoveel Gotan Project-nummers) veel gebruikt wordt in commercials, films en tv-programma’s.

Cd twee, Lunático Tour, kent wat meer opwinding ten opzichte van de eerste cd. De aftrap, ‘Diferente’, is prachtig met een haast stuwende beat, ‘La Vigüela’ werkt het volle nummer hypnotiserend, Cristina Vilallonga doet het weer prachtig op ‘Amor Porteño’ en ‘Época’ en is sowieso veel meer aanwezig en dat komt de opwinding en diversiteit ten goede. Lunático Tour is in alle opzichten levendiger dan La Revancha del Tango Tour. Het publiek is aanweziger, er zitten meer rust- en meer knalmomenten in en er lijkt meer sprake te zijn van ‘liedjes’. Dit is uiteraard vooral te wijten aan die diepe, warme stem van de zangeres. Is La Revancha del Tango tour hierdoor minder? Nee, anders en eigenlijk net zo briljant.

De muziek komt dan wel uit 2001 en 2006, maar op de valreep brengt Gotan Project eigenlijk toch één van de betere releases van het jaar uit. Zondag 14 december in de Melkweg te zien en als het concert niet uitverkocht zou zijn, zou het een aanrader zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »