Gare du Nord – Greatest Hits

Gare du Nord bestaat tien jaar en na vijf officiële albums is het tijd voor een Greatest Hits album. En terecht, Gare du Nord introduceerde de nu-jazz in Nederland en stond daarmee aan de basis van het succes van Room Eleven en met name Caro Emerald. Op deze Greatest Hits veertien nummers: Zes van het album Love for Lunch uit 2009, vier van Sex ‘n’ Jazz uit 2007 en een enkel nummer van de albums (In Search of) Exellounge (2001), Kind of Cool (2002) en Club Gare du Nord (2005). En omdat het album al eind november uitkwam, staat er natuurlijk ook nog één nieuw liedje op. Een kerstliedje. Het had niet gehoeven.

Want de overige dertien nummers hebben hun kracht allang bewezen en deze Greatest Hits levert een meer dan uitmuntend album op. Uiteraard de bekende hits als (doorbraaksingle) ‘Beautiful Day’, ‘Marvin & Miles’ en de debuutsingle ‘Pablo’s Blues’ met Robert Johnson zijn aanwezig. Bij Gare du Nord zijn de hits echter van ondergeschikt belang, aangezien juist de albums altijd bijzonder succesvol zijn geweest. Sex ‘n’ Jazz stond immers 98 weken (!) in de hitlijsten en hoewel Deleted Scenes from the Cutting Room Floor van Caro Emerald meer verkocht werd (vier keer platina tegen twee keer platina), zal Emerald niet zólang in de hitlijsten blijven staan. Toch?

Zoals gezegd, past het nieuwe (kerst)nummer ‘Christmas Every Day’ niet op deze Greatest Hits. Dan is het logisch dat je het nummer helemaal achterin zet. Maar het één-na-laatste nummer is ‘We Still Grow’ (met Blue Note-trompettist Erik Truffaz). En die is van dusdanige schoonheid, dat dat kerstnummer per defiinitie in het niet valt. Mosterd na de maaltijd. Hele flauwe mosterd na een voortreffelijke maaltijd. Maar het is dan ook het enige noemenswaardige minpunt. Greatest Hits bevat zóveel kwaliteit. Het uptempo jazz-nummer ‘Beautiful Day’ zet de toon, gevolgd door een trio Love For Lunch nummers, met zangeres Dorona Alberti als frontvrouw. Het duet met Marvin Gaye op ‘You’re My Medicine’ blijft een schot in de roos, zoals eigenlijk alle samenwerkingen die Gare du Nord aangaan erg de moeite waard zijn. Het Moby-achtige ‘Pablo’s Blues’ met Robert Johnson is fraai, ‘Ride On’ met Paul Carrack weet hooguit iets minder te bekoren.

Ach. Op ‘Christmas Every Day’ na, zijn alle nummers al bekend. En hoewel het reeds eind januari is, was Greatest Hits inderdaad een uitstekend kerstcadeautje. Het kippenvelmoment zit ‘m in ieder geval bij ‘We Still Grow’, van het album Club Gare du Nord uit 2005. Een prima Greatest Hits, van een prima Nederlands / Belgische band. Niet zo vooraanstaand en inmens populair als Caro Emerald momenteel, maar het is duidelijk dat Gare du Nord een flinke inspiratiebron geweest is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »