Fotosynthese – Los

Fotosynthese trapt Los maar direct af met een verwijzing naar z’n jeugdige leeftijd. De inmiddels 18-jarige rapper debuteerde immers met z’n EP Grootspraak in 2008 en was met 15 jaar de jongste finalist ooit bij De Grote Prijs van Nederland. Bovendien gaf hij flink wat optredens en, belangrijker, oogstte flink wat bewondering door zijn volwassen teksten. Fotosynthese werd ineens gezien als the next big thing en dat schept torenhoge verwachtingen.

En uiteraard een flinke druk. Verstandig als Foto is, stortte hij zich niet vol op zijn rapcarrière. Hij rondde de middelbare school af en studeert momenteel aan de universiteit. In alle rust werkte hij met producers Benzie en GVRens aan Los met een voorname wens: Gewaardeerd worden om z’n tekstuele talenten, zonder de toevoeging van die jeugdige leeftijd.

Daarin slaagt hij zonder meer, want Los lost de hoge verwachtingen met gemak in en is daarmee een uitstekend album geworden. Op ‘Ongeacht Het Resultaat’ omschrijft hij de torenhoge verwachtingen van buitenaf rond zijn EP Grootspraak en de daarbij gepaard gaande negativiteit, jaloezie en opgelegde druk. Het plezier ebte weg, maar in de luwte herpakte Foto zich, rechtte de rug en hervond z’n zelfvertrouwen. Op de dub-beat van ‘Het Werd Tijd’ introduceert hij zich opnieuw.

Op Los leer je de gevoelige Fotosynthese goed kennen. Op ‘Jongensdroom’ beschrijft hij hoe hij z’n jongensdroom reeds verwezenlijkt heeft. Deze jongensdroom blijkt in de realiteit dus ook keerzijdes te hebben, maar de jonge Foto kan terugvallen op z’n vertrouwde omgeving, familie en vriendin. De tekst is fraai opgebouwd, zodat je z’n twijfels en gedachtegang fijn kan volgen. ‘Jongensdroom’ is daarmee een prachtige tekst en de terechte eerste single van Los. Het nummer symboliseert het album ook uitstekend. Fotosynthese rapt zonder moeite over twijfels, angsten en onzekerheid. Uitermate verfrissend en geloofwaardig, waardoor het respect voor de teksten rechtoverend blijft.

Het album bevat hierna nog twee bijzonder opvallende momenten: ‘In De Golven’ door z’n bijzonder zomerse beat en het veel donkerdere ‘Alles Is Oké’. Deze laatste track is een samenwerking met Timmietex en is het knallendste nummer van Los. Fotosynthese lost de hoge verwachtingen zonder meer in en heeft met Los een meer dan uitstekende opvolger van Grootspraak bewerkstelligd. Fotosynthese heeft er verstandig aan gedaan z’n studie, familie en vriendin te prevaleren boven z’n hiphopcarrière. Blijkbaar levert dat namelijk het optimale resultaat. Z’n persoonlijke ontwikkeling weet hij namelijk uitstekend te vertalen naar een bijzonder fijn hiphopalbum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »