Fakkelbrigade – Colucci Era

Eind november 2007 hield de Zwolse rapformatie Opgezwolle op te bestaan, nadat producer Delic uit de groep stapte om zich bezig te gaan houden met andere dingen. Opgezwolle had met Eigen Wereld en Vloeistof twee absolute klassiekers binnen het nederhopgenre afgeleverd en de vrees dat de groep een flink gat achter zou laten was eigenlijk wel gegrond. Rappers Sticks en Rico gingen met producer A.R.T. verder, bleven Opgezwolle-klassiekers live ten gehore brengen en ook deze Zwolse hiphopfeestjes bleven voor uitverkochte zalen zorgen. Nu hebben Sticks, Rico en A.R.T. een nieuwe Zwolse groep geformeerd en aangevuld met Typhoon en James heet men nu de Fakkelbrigade. Het eerste album Colucci Era is uit en stelt niet teleur. Sterker: Colucci Era is een pareltje geworden.

Colucci Era kent uiteraard andere beats dan we gewend zijn van Opgezwolle, maar A.R.T. heeft op knappe wijze een donker geluid weten neer te zetten, vol afwisseling. We horen drum ’n bass, we horen jazz, we horen salsa. Daarbij valt het enthousiasme van de rappers op. Rico, Sticks en Typhoon verkeren in bloedvorm en lijken met enorm veel plezier het album in elkaar gezet te hebben. A.R.T. kent een behoorlijk andere stijl dan Delic en dat vergt ook aanpassing van de rappers. Zo horen we Rico op een agressieve beat (‘Kostbaar’) en moet ook Typhoon zijn typerende rapstijl aanpassen en zelfs z’n stem verheffen (‘Tot Hier‘, ft Benjamin Herman van New Cool Collective). Het zorgt over het algemeen voor een zeer verfrissende, nieuwe Zwolse stijl en is vaker doeltreffend dan misplaatst. Hoogtepunten te over, mindere momenten zijn lastig aan te halen. ‘Groen Gras’ klinkt opgewekt, waarin we middels prachtige teksten teruggenomen worden naar de jeugd van Sticks, Rico en Ty. ‘Levensgroot’ is een zomers, funky nummer en bij ‘Kosmos’ en ‘Karavaan’ zijn de beats ijzersterk. In het midden horen we ‘Zo Fris’, een onheilspellend, donker nummer met een echte hiphop-beat en zowaar gescratch. Direct hierna ‘Corazón’, waarin we weer richting Zuid Amerika gaan. Het tekent de veelzijdigheid van Colucci Era.

Fakkelbrigade is een nieuwe groep en dus geen Opgezwolle II. Als je met deze kennis en dus met open vizier naar Colucci Era luistert zul je aangenaam verrast worden. Verslavend album, dat per luisterbeurt beter wordt. Openstaande vraag is echter wel hoe dit live zal klinken, maar daar krijgen we de komende maanden uitgebreid de kans toe als de groep Nederland intrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »