Faithless – Passing the Baton

Met Passing the Baton kunnen we nu dan toch écht afscheid nemen van Faithless. Zanger Maxi Jazz kondigde na de release van het laatste album The Dance aan dat Faithless ermee zou stoppen na een uitgebreide wereldtour. Kortom: Een afscheid met een album, een uitgebreide wereldtour en een dvd. Er zijn bands die onopvallender afscheid nemen van het wereldtoneel.

En dan was The Dance ook nog eens een album dat beduidend beter was dan haar voorgangers. Op het podium maakte de band tijdens de wereldtournee ook zeker geen uitgebluste indruk, maar ging vol passie de laatste maanden van hun bestaan in. De 55-jarige Maxi Jazz wist nog altijd de grote zalen en stadions in vuur en vlam te zetten, maar wellicht kwam dat ook voort uit opluchting over de beslissing.

Passing the Baton werd live uitgezonden in bioscopen over de gehele wereld via een satelliet. Het geeft de status van één van de belangrijkste dance-pioneers ooit wel aan. Faithless gloreerde zestien jaar lang in de pop-, dance- en rockscene met catchy, intelligente trancetracks. En een enorme lading niemendalletjes, niet te vergeten. Die niemendalletjes waren op vooral debuutplaat Reverence prima te pruimen. Toffe liedjes als ‘If Lovin’ You is Wrong’, ‘Dirty Ol’ Man’ en ‘Baseball Cap’ zijn echter niet te vinden op deze dvd, want de eerste drie cd’s zijn vreselijk ondervertegenwoordigd. Van Sunday 8 PM vinden we alleen ‘God is a DJ’ terug en Reverence en Outrospective zijn met ieder met slechts twee nummers vertegenwoordigd.

Passing the Baton start uitstekend met ‘Happy’, het weergaloos sterke ‘Sun to Me’ en ‘God is a DJ’. Het lijkt op die manier een nostalgische rit door oud en nieuw te worden, maar niets is minder waar. ‘Feel Me’ is best een sterke track, maar zanger Harry kan vooral erg goed schreeuwen. De overgang naar het onthutsend zwakke ‘Crazy All Bal’heads’ en het overschatte ‘Mass Destruction’ betekent een zwak gedeelte van de show. ‘Emergancy’ is een sterke dancebeat, waar geen zang gebruikt wordt. Een erg lekker nummer. De overgang naar ‘Flyin Hi’ is een gekke, want dit nummer is juist erg rustig en sfeervol. Een absoluut hoogtepunt dient zich vervolgens aan in ‘Tweak Your Nipple’ en ‘Insomnia’. Een kippenvelopwekkende show, waarin band en publiek volledig los gaan. Faithless acht het vervolgens helaas weer nodig de vaart er weer uit te halen door het oerlelijke ‘Everything Will Be Allright Tomorrow’.

Het geeft de opbouw van de laatste tour wel aan: Geweldige knallers afgewisseld met lelijke, rustige popliedjes zorgen ervoor dat de dvd ineens een best vervelende zit wordt. Knalt het bij Faithless niet, dan boeit het direct ook niet. Met ‘Salva Mea’, ‘Not Going Home’ en ‘We Come 1’ nog op het programma lukt het uiteindelijk wel, maar een band met zo’n geweldig oeuvre heeft wel erg veel skipmomenten op de dvd gezet. Teleurstellend, want met de release an sich is niets mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »