Doctor Flake – Minder Surprises

Het deed wat treurig aan. Tivoli de Helling was nog maar gevuld met zo’n 30 man en in afwachting van het Franse collectief Le Peuple de l’Herbe. Er werd wat gepraat, er werd wat gedronken. Doctor Flake was het voorprogramma, maar werd eigenlijk nauwelijks gezien door het aanwezige publiek. Zijn armgebaren bij een overgang, of bij het einde van een nummer, werden soms wel en soms niet begroet met een zeer mager applausje. Het volstrekt onbekende voorprogramma werd noch weggehoond, noch aanbeden. Het volstrekt onbekende voorprogramma werd simpelweg niet gezien en slechts passief gehoord.

Het is ook niet gemakkelijk, als eenzame DJ / producer. Doctor Flake produceert triphop / hiphop en aanverwante stijlen van bestaande geluiden. De vergelijking met DJ Shadow gaat prima op, met het verschil dat Doctor Flake wat meer naar de hiphop-kant neigt. Hij knipt en plakt en ziet zichzelf als een muziek-dokter. En daar is ie eigenlijk nog best bedreven in ook.

Minder Surprises heet z’n derde album en is een prima plaat. Gastbijdrages zijn er van Vale Poher, Miscellaneous, Pierre Mottron en de dj van Le Peuple de l’Herbe, DJ Pee. Het album start met het sfeerrijk opgebouwde ‘A Last Dance with Léon’. Vale Poher is een Franse zangeres / gitariste die qua stem doet denken aan Geike Arnaert (Hooverphonic). Frappant dat bijvoorbeeld ‘Fightclubbing’ dan ook heel goed van Hooverphonic had kunnen zijn. Hoogtepunt van het album is ‘Let us play with your Brain’, waarin rappers Miscellaneous en Pierre Mottron over een wel hele fijne beat van DJ Pee heen rappen. Deze opwindende track wordt direct opgevolgd door rustige nummers als ‘Melting Feelings’ (met wederom een glansrol voor Vale Poher) en ‘Eclaircie’. Miscellaneous komt helaas nog maar één keer terug in het stampende ‘Hip Hop Tourist’. Het album eindigt rustig met enkele Flake nummers, waarbij Vale Poher op ‘Loveless’ het album afsluit.

Minder Surprises is een heel aardig album, maar wil bij vlagen nog wel wat saai worden. De gastbijdrages redden Minder Surprises, want Doctor Flake in z’n eentje gaat het ene oor in en het andere weer uit. Live zou Doctor Flake daarom ook wat hulp kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »