De Jeugd van Tegenwoordig – Handboek der Jeugd

Ah, leuk! Een boekje van bijna tweehonderd pagina’s, met alle teksten van De Jeugd Van Tegenwoordig erin! De teksten zorgen immers al sinds debuut-cd Parels Voor De Zwijnen voor discussie op het internet. De rappers zijn niet altijd even goed te verstaan en de teksten bevatten nogal wat nieuwe woorden, geïntroduceerd door de mannen zelf. In Handboek Der Jeugd staan echter slechts de teksten en dus blijven de teksten in sommige gevallen lastig te begrijpen.

Geen inleiding, geen woordenlijst, geen uitleg, alleen de teksten. Het boekje laat pijnlijk zien hoe intens slecht Parels Voor De Zwijnen toch was, tekstueel. Het vermoeden dat we met een gimmick te maken hadden ten tijde van die debuut-cd was natuurlijk gegrond. Het leek een aanklacht tegen pretentieuze rappers en songwriters, die denken wél wat te melden te hebben. DJTV distantieerde zich van de hiphop in het nummer ‘Echte Echte Hiphop’ en rapte verder louter over seks, drank, drugs en vrouwen. Geen boodschap, geen diepgang, gebruikmakend van zelfverzonnen woordjes. Verrijken van de Nederlandse taal door woorden als ”Watskeburt”? Het is een flauwe verbastering, maar van een verrijking kunnen we toch niet direct spreken.

Het is een reden dat De Jeugd van Tegenwoordig altijd discutabel zal zijn. Het veelvuldige gebruik van het nare woordje kanker helpt daarin niet mee. De teksten balanceren op de grens van pure dommigheid, maar omdat het met een overduidelijke knipoog gebracht wordt, neigt het vreemd genoeg ook naar genialiteit. De beats van Bas Bron zorgen voor de extra verslaving, want die zijn allesbehalve discutabel, die zijn gewoon uitstekend.

Dat ook De Jeugd van Tegenwoordig volwassen wordt, bewees men al op De Lachende Derde. De teksten hadden wat meer diepgang, ‘Zo Volwassen, Zo Beleefd’ is inhoudelijk zelfs herkenbaar en knap, ‘Sterrenstof’ verhaalt over het leven als betrekkelijke beroemdheid. Wel nog in de eigen stijl, maar de thema’s zijn volwassener en interessanter. En toegegeven, de spitsvondigheden zijn soms erg grappig.

Toch is dit boekje natuurlijk de vraagprijs van een tientje niet waard. De teksten zijn wat dat betreft de moeite van het doorgronden of ontcijferen niet waard. Naar de Jeugd van Tegenwoordig luister je voor de beats, de klanken en voor bepaalde lines, maar niet voor de diepgaande, intelligente teksten. We zetten De Lachende Derde maar weer eens op en zetten dit boekje in de boekenkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »