De Jeugd van Tegenwoordig – De Lachende Derde

Na het behoorlijk succesvolle album De Machine van De Jeugd van Tegenwoordig, werd er uiteraard behoorlijk uitgekeken naar diens opvolger. In de zomer bracht Faberyayo de geweldige mixtape Het Grote Gedoe uit en dat verzachtte het wachten behoorlijk. Het nieuwe album De Lachende Derde is echter alweer gereed voor release en verrast gelukkig wederom.

De verrassing zit ‘m in de twee belangrijkste elementen. De grootste verrassing is dat De Jeugd tekstueel flinke sprongen heeft gemaakt. De teksten gaan ergens over, hebben soms inhoud en zijn soms hilarisch. De wat mindere, maar wel erg welkome tweede verrassing, is dat producer Bas Bron zijn beats diverser en rijker heeft ingekleurd. We horen saxofoons, we horen meer bliepjes, dingetjes, proefjes, overgangetjes. Het levert een divers album op, met typische Jeugd-hits en toch ook wat minder beklijvende, interessante tracks.

Nummer één ‘Zo Volwassen, Zo Beleefd’ is zo’n tekstueel hoogstandje en bevat zo’n heerlijke saxofoon-solo. Faberyayo, Willy Wartaal en Vièze Für zijn volwassen geworden, betalen hun rekeningen op tijd, laten de alcohol en drugs wat meer staan en gaan op tijd naar bed. Choquerend? Absoluut, maar daardoor wel verfrissend en leuk. Single ‘Sterrenstof’ horen we momenteel al veel op de radio en is vrolijkmakend. De beat is geweldig vrolijk en de tekst over het tegenwoordige sterrendom in vergelijking met vroeger is weer leuk. Met ‘Huilend naar de Club’ hebben we weer een sentimenteel janknummer, zoals ‘Sorry’ was op De Machine. Sentimentele janknummers van De Jeugd van Tegenwoordig zijn overigens altijd briljant.

Hoogtepunten genoeg op De Lachende Derde. ‘Get Spanish’ en ‘Aldiedingen’ springen er bovenuit. ‘Get Spanish’ is een Spaanstalige track, met Spaanse beats, ‘Aldiedingen’ is een typische Faberyayo, die ook op Het Grote Gedoe had gepast. ‘Electrotechnique’ gaat, zoals de naam al doet vermoeden, goed los en brengt het beste van Bas Bron als electro-producer naar boven. ‘Hengel at a Bitch’ is tekstueel wel grappig, maar is nogal saai, monotoon en is het minste nummer van het album. Afsluiter ‘Tante Lien’ is de moeite van het goed beluisteren nog waard, hoewel het coupletje wel zwak is. Conclusie is uiteindelijk wel dat De Lachende Derde een bij vlagen briljant Jeugd-album is, die prima in het rijtje met Parels voor de Zwijnen en De Machine te plaatsen valt. Kwalitatief wederom hoogstaand; De teksten hebben inhoud en de Jeugd van Tegenwoordig ontwikkelt zich. De Jeugd van Tegenwoordig dreigt volwassen te worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »