Danger Mouse & Daniele Luppi – Rome

Laten we Danger Mouse & Daniel Luppi eerst eens introduceren. Danger Mouse is de helft van Gnarls Barkley en was de producer bij onder anderen Gorillaz, Beck en The Black Keys. Daniel Luppi is een Italiaanse componist / arrangeur en de twee hebben liefst vijf jaar samengewerkt aan Rome, met ook nog hulp van Jack White en Norah Jones. Het uitgangspunt: een soundtrack voor een niet bestaande spaghettiwestern, á la The Good, The Bad & The Ugly. Het orkest van die film heeft ook haar volle medewerking verleend aan Rome en het resultaat mag er –zij het bij vlagen- zeker zijn.

Rome is een cd die heerlijk wegluistert en uiteraard ook filmisch aandoet, maar waar eigenlijk nooit een climax wordt bereikt. Het dobbert wat voort, waarbij vooral de zang van Jack White zorgt voor toch wat rauwe randjes, die de nummers wat meer ziel én body weten te geven. Dat klinkt al door in ‘The Rose With A Broken Neck’ en weet echt te boeien in ‘Two Against One’. Norah Jones is uiteraard een prima zangeres, maar drukt haar stempel beduidend minder op de cd en vult haar zangpartijen gewoon keurig binnen de lijntjes in. Met uitzondering van ‘Black’, waar ze met haar warme soulstem een zekere meerwaarde aan het nummer weet te geven.

Hoogtepunten van Rome zijn ‘Roman Blue’, waar de viool kippenvel bezorgt en ‘Victors Theme II’, met een kerkelijk koor in de hoofdrol. Een flinke keerzijde is dat Rome slechts 35 minuten klokt. Uiteraard is de kwaliteit belangrijker dan de hoeveelheid liedjes, maar dit is wel erg karig. Rome is een erg prettige achtergrond-cd en had daardoor best een half uur langer mogen duren. De korte soundscapes van een minuut tussendoor zijn sfeervol, maar lijken vaak slechts ‘schetsjes’, ideeën of beginnetjes. De ‘echte’ nummers zijn vaak erg aardig, maar niet meer dan dat. Het gegeven dat Danger Mouse en Daniel Luppi vijf jaar aan Rome hebben gesleuteld én het gegeven dat we hier met Danger Mouse, Daniel Luppi, Norah Jones, Jack White en het orkest uit The Good, The Bad & The Ugly te maken hebben, zorgt daarom toch voor een enigszins teleurgesteld gevoel. Rome is een hele aardige cd, maar toch niet meer dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »