Ancient Astronauts – Into Bass and Time

Moderne en oldskool hiphop, met invloeden uit de dub, reggae, drum ’n bass en aanverwante stijlen; Het waren de ingrediënten van We Are to Answer, het debuut van Ancient Astronauts dat anderhalf jaar geleden verscheen. Met zoveel stijlen is afwisseling het probleem in ieder geval niet en het lukte Ancient Astronauts gelukkig ook nog om er een geheel van te maken. We Are to Answer was een prachtige debuutplaat, zonder zwakke momenten. De opvolger tapt uit hetzelfde vaatje en dan dringt zich een nieuw gevaar op: Meer van hetzelfde, of lukt het de Duitsers wederom te verrassen?

Het lukt de Duitsers nauwelijks te verrassen, Ancient Astronauts doen eigenlijk precies hetzelfde als op haar voorganger. Into Bass and Time is immers enorm veelzijdig, maar kent eenzelfde sound, dezelfde gastoptredens (Azeem, Akua Naru, Raashan Ahmad, Phat Old Mamas en Entropik) en praktisch dezelfde opbouw van de cd. Het album start met het broeierige, spannende ‘Bass and Time’, vervolgt met het swingende maar donkere ‘Still a Soldier’, maar trapt pas echt met ‘The Shining’, waarop Azeem wederom bewijst heerlijk te kunnen rappen. Ter vergelijk citeren we uit de recensie van We Are to Answer: ”Het album start met de dromerige nummers ‘From the Sky’ en ‘I Came Running’, nummers die vol zitten met scratches en sampletjes (…) De eerste vocalen horen we van Bootie Brown en Imani. Het zijn rappers van de legendarische Amerikanen van The Pharcyde en we horen hen op ‘Classic’ en is een fantastische hiphop-track.”.

Into Bass and Time is haast een kopie van dat debuut, maar is wel weer erg goed. Ancient Astronauts hebben niet eens echt al die gastartiesten nodig. Met het prachtige begin, ‘Impossible’, ‘Anti Pop Song’, ‘Worldwide’ en ‘Peace in the East’ bewijzen ze ook zonder hulp prima uit de voeten te kunnen. Rapper / producer / acteur W. Ellington Felton weet zich op ‘Eternal Searching’ uitstekend te profileren en gelukkig hebben de Ancient Astronauts Phat Old Mamas wederom uitgenodigd. Op ‘Bitter Hypnotic’ klinkt ze weer briljant, zoals ze dat op dat eerdere album ook was met ‘A Hole to Swallow Us’.

Het vergelijk met We Are to Answer blijft zich continu opdringen. Op We Are to Answer was het uitstapje richting reggae geen succes en datzelfde uitstapje is wederom geen succes op Into Bass and Time. De grote winst van Into Bass and Time zit ‘m in het feit dat de Ancient Astronauts minder gebruik maken van gasten en meer solo don. Of dat een gehele cd zou boeien is een tweede, maar deze nummers steken er toch bovenuit. En dat is zeker geen kritiek op de wederom uitstekende gastoptredens. De conclusie moge duidelijk zijn: Into Bass and Time is haast een kopie van We Are to Answer, verrast nergens, maar herbergt wel weer vreselijk veel kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »