Amadou & Mariam – Welcome to Mali

Hoe zomers wil je het in de winter hebben? Ook wel origineel natuurlijk, om de Nederlander in de winter welkom te heten in het Afrikaanse Mali. Amadou & Mariam zijn terug van even weggeweest en weten met Welcome to Mali wederom warme, typisch Afrikaanse muziek in een aantrekkelijk en warm jasje te gieten. Het verhaal van het echtpaar moge bekend zijn. Zangeres Mariam Doumbia en gitarist / zanger Amadou Bagayoko ontmoetten elkaar in 1977 op een instituut voor jonge blinden en startten hun muzikale carriëre rond 1980. Intussen zijn ze respectievelijk 50 en 54, komen uit Mali, dragen traditionele Afrikaanse kledij en maken muziek die ergens doet denken aan Manu Chao. Welcome to Mali is alweer hun zesde album en klinkt weer wat gelikter dan de vijf voorgangers.

Amadou & Mariam braken definitief door met hun vierde album Dimanche à Bamako. Het album werd geproduceerd door Manu Chao en ook zijn stem was veelvuldig op dit album te horen. De doorbraak was vooral te wijten aan de prestigieuze BBC World Music Best Album Award 2006 en de Franse equivalent van de Grammy’s (Les Victoires de la Musique Award). Het album werd één van de best verkochte Afrikaanse albums ooit en met Welcome to Mali lijkt het duo dit succes te willen overtreffen.

De productie is ditmaal in handen van Marc-Antoine Moreau, die al langere tijd de manager is van Amadou & Mariam. Bekendste gast is Blurs / Gorillaz’ Damon Albarn op ‘Ce N’est Pas Bon’. Vanaf start ‘Sabali’ (ook met Damon Albarn) tot en met hidden track ‘Boula’ swingt, leeft en verwarmt Welcome to Mali en weet geen enkele maal teleur te stellen. Het eerder genoemde ‘Ce N’est Pas Bon’ kent een flink tempo, welke pas gaat liggen rond nummer 5, ‘Djuru’. De trackvolgorde is knap in elkaar gezet, omdat ‘Masiteladi’ (feat. Mathieu Chedid) in die context goed los gaat. Op ”the original West Coast-East Coast Collaboration” op ‘Africa’ (feat. de Somalische rapper K’Naan) wordt het continent bezongen en dat zou zomaar eens een nieuw continentaal volkslied kunnen worden. Hoogtepunten zat dus. ‘I Follow You’ en met name titel-track ‘Welcome to Mali’ zijn weergaloos en van een neergaande lijn naar het einde toe is zeker geen sprake.

Met hun discografie zit het wel goed. Volgens deze site hebben ze één keer in de Melkweg gestaan (2005) en slechts op enkele festivals in Nederland gespeeld. Amadou & Mariam zijn met topalbums Dimanche à Bamako en Welcome to Mali haast een verplichting voor zaal- en festivalprogrammeurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »